2022 3. kitabı
Okunma: 13 Şubat 2022 03:30
BOLCA SPOİLER İÇERİR *Genç Werther'in Acıları  Goethe tarafından 1774 yılında ve iki haftada yazılmış mektup romandır. Goethe, bu romanı yazdığında 25 yaşındaydı. Romanın piyasaya çıkmasının ardından hem pek çok intihar vakası ile karşılaşılmış, hem de Almanya sokakları bir "Werther salgınına" uğrayarak, ortalığı mavi ceket, sarı pantolon giyen duygulu gençler istila etmiştir.* diye bahsediyor sevgili wikipedia bu eserden. Henüz 25 yaşında üstelik iki haftada böylesine bir eser çıkarmak gerçekten inanılmaz , hele ki bir de yirmi beşini çoktan geçmiş ama iki kelimeyi bir araya getiremeyen onca insan varken dünya da... Yazara sonsuz saygılarımı iletmekten başka diyecek söz bulamıyorum. Kitabı okuduktan sonra esere dair daha fazla bilgi edinme ihtiyacı hissettim. İncelememin başında bahsettiğim bilgiler bir yerlerden kulağıma çalınmıştı kitabı henüz okumamışken. Bu bilgiyi yeniden görene kadar ise bu bilginin bu esere ait olduğuna dair olan bağlantıyı unutmuştum ama bu kitabı okuduktan sonra bu bilginin muhtemelliği su götürmez bir gerçek haline geldi belleğimde. İnsan ruhu, hele ki melankoli batağına batmışsa olumsuz yönlendirmelere o kadar açık hale geliyor ki... Kitap hakkında edindiğim ikinci bir bilgi ise Werther karakteri ve Lotte'ye olan aşkı yazarın kendi tecrübelerinden ( bir arkadaşının nişanlısına aşık olduğu söyleniyor.) yola çıkılarak oluşturulmuş ayrıca yazarın Werther için uygun gördüğü son yazarın arkadaşı avukat Karl Wilhelm Jerusalem'in intiharından (evli bir kadına duyduğu imkansız aşk yüzünden intihar ettiği söylenir) esinlenilmiştir. Öyle ki Werther intihar ettiğinde masasında açık durduğu belirtilen Gotthold Ephraim Lessing'in trajedisi Emilia Galotti  Jerusalem'in masasında da açık halde bulunmuştur. Kendi düşüncelerime gelecek olursak, yer yer kopukluk hissettiğim, aşırı melankolisi yüzünden bir türlü adapte olamadığım, kahramanın kendi hikayesi ve çevresel gelişen ikincil hikayelerin kiminde zaman zaman doğru-yanlış, ahlaki-değil çelişkisini yaşadığım bir eser oldu. Ama tüm melankoliye ve karakterle bağlantı kuramamama rağmen saygıyı hak eden bir eser olduğunu söylemeliyim. Öyle erken bir yaşta öylesine kısa bir sürede yazılmış bir esere göre müthiş bir iş çıkarmış yazar. İhtihara meyilli olmayanlara okuması tavsiye edilir
Genç Werther'in AcılarıJohann Wolfgang Von Goethe · Koridor Yayıncılık · 2019150bin okunma