·481 syf.··Beğendi
···Okunma: 12 Ocak 2022 00:00 Profesör Maximillian Wagner'in 60 yıl sonra İstanbul'a gelişiyle başlayan bu güzel romanda onu karşılamaya gelen 36 yaşındaki üniversite çalışanı Maya Duran'ın profesörün hayatına dair meraklı yaklaşımı birçok kapının aralanmasına neden oluyor.
🟡Profesör Nazilerin düşmanlığına karşı Nadia isimli bir yahudiye aşık olur ve onu Almanya'dan kaçırıp Türk topraklarına getirerek huzurlu bir hayat kurmayı hayal eder.Nadia'nın yahudi olduğunun ortaya çıkması Nadia'yi profesörden koparır.Profesör ise artık bir suçlu olduğu için Almanya'ya geri dönemez.Hamile olan Nadia ise toplama kamplarına yerleştirir ve işkencelere maruz kalır.
🟡Profesör Nadia'yi kurtarmak için bir plan yapar ve arkadaşlarının yardımı ile Nadia bir Filistin gemisine yerleştirilir.Peki Nadia için umut mu yoksa hüsran mıdır bu gemiye ayak basış?
🟡Maya Duran ise profesörün hayatına dair gerçekleri keşfederken kendi geçmişi ile yüzleşir.Geçmişe dönük yolculuklar yapar.Maya'nın babaannesi Semahat Hanım (Mari) bir ermeni,anneannesi Ayşe (Maya)ise Mavi Alaydan canını zor kurtarmış bir Türk kadınıdır.
Romanda Atatürk'ün davetiyle üniversitelere yahudi profesörlerin hocalık yapması için çağrılması ayrıca Einsten'in Atatürk'e yazdığı mektuba da romanda yer vermiş Livaneli.
🟡Sadece bir aşk romanı değil Serenad.Birçok konuyu ve tarihi olayıda içinde barındıran bir harman.
Mavi alay,Struma ve Yahudi soykırımı,Kırım Türkleri konulardan bazıları.
🟡Profesörün Şile sahilinde Nadia için yazdığı ve 60 yıl sonra batan Struma gemisinin olduğu yere bakarak kemanıyla yaptığı Serenad'ı (bir bakıma bir ağıt) sanki duyuyor olacaksınız.
Sayfalar arası iyi seyirler