2022 16. kitabı
Okunma: 11 Şubat 2022 14:17
Şato eseri şeffaflıktan yoksun, işlemeyen kurumların, bürokrasinin yanlış ve ulaşılamaz özelliklerine, insanların bir anda nasıl ötekileştirilebildiğine ve yalnızlaştırılabildiğinin adaletsizliğine atıf yapmasını anlatan dünya edebiyatının öncü klasiklerinden biridir. Baş kahraman olan K. ‘nın esrarengiz bir kontun ona ait şatosuna ulaşarak derdini anlatmak, arazi görevlisi olarak geldiği yerde kabul edilip, aynı zamanda birbirinden habersiz olan şato memurlarıyla başka işler yapmamak işini yapmak için yetkili bir kişiye ulaşmaya çabalamasını ve bu amaçta yaşadıklarını anlatır. Bu arada otelde çalışan bir kızdan hoşlanır ama o konuyla ilgili de şato memurlarının kendilerince bürokratik engelleriyle de uğraşmak zorunda kalır. İçine düştüğü çaresizlik o kadar iyi anlatılmış ki okurken daralıp sinir olmamak elde değil. Yani özetle o dönemin yönetim şekline, insanlarına ve bürokrasisine karşı yapılan bir hicivdir. Yazılanlara göre Kafka kitabı 1921-1922 yılında yazmaya başlamış ama bitirmeden bırakmış ve arkadaşı Max Brod tarafından 1926 yılında o şekilde yayınlanmıştır. Kitabı bitirebilmesini umardım ama bu şekilde bile yapmaya çalıştığı iğnelemeler, bir türlü şatoya ulaşmasını geçtim ulaşmaya çalıştığı en düşük kademe de bile olsa bürokratik engeller ve uğraştığı saçmalıklara göndermeler daha güzel anlatılamazdı. Kitabı okumaya başlamamla bitirmem arasında diğer kitaplara göre fazla zaman geçti . Çünkü Kafka öyle uzun uzun cümleler kullanarak olayları betimleyerek anlatmış ki okurken ne oldu ne demek istendi diye düşünerek, sıkılmamak ve daha iyi anlayabilmek için ara verip başka şeyler okuyarak devam ettim. Kitabı bitirememesinin bir sebebi konu içinde havada kalmış aşk hikayesi olduğunu düşünüyorum
ŞatoFranz Kafka · Gönül Yayıncılık · 202012,3bin okunma