Kapitalizmin Eleştirisi ve Çocuk Edebiyatı
2022 2. kitabı
Bu kitap bir sistem eleştirisidir. Ancak daha önce hiç bu kadar güzel ve naif bir eleştiri okumamıştım. İncelememe başlamadan önce bize bu imkanı sunan 1K ekibine, böyle güzel bir kitabı dünya edebiyatına kazandıran sevgili yazarımıza ve Türk edebiyatına kazandıran can yayınlarına çok teşekkür ederim. Bu kitabın birincil başarısı iyi bir eleştiri olmasıysa ikinci önceliği kesinlikle çocuk edebiyatı kategorisinde yer almasıdır. Çocuk edebiyatı alanı benim değerini çok sonradan anladığım çok kıymetli bir alan. Tuğba Coşkuner sayesinde tanıdım. Kendisine minnettârım. Eğer bir mesaj vermek istiyorsak bunu yetişkinlere anlatmamız daha kolaydır. Ancak konu çocuklar olduğunda bu daha çetrefilli bir iştir. Emek zorluğu nisbetinde değerlidir. Yetişkinler bir mesajı aldıklarında bunu bilinçli bir surette yaparlar, fakat çocukların zihni saf ve temiz olduğundan her zaman bu bilinci yakalayamayabilirler. Eğer mesaj doğru ise bunu erken yaşta sindirdiklerinden şanslı olurlar. Tehlike yanlış mesajı aldıkları zamandır. Zira bizler gibi tahlil etme yetileri henüz gelişmemiştir. Doğrunun yanlışın ayırdına varmakta zorlanabilirler. Bu sebeple yazar gerçekten anlamlı bir iş yapmış ve eserini çocuklarla paylaşmıştır. Gelelim hikayenin konusuna. Kaç defa tutkuyla yaptığınız bir işin aylaklık olduğu söylendi ve gereksiz işlerle uğraştığınız için kınandınız? Hepimizin en az bir kere başına gelmiştir diye düşünüyorum. Varoluşunuzun anlamını bulduğunuz şey kim bilir sizin için ne kadar kıymetliydi. Belki hayal kırıklığına uğrayacağınız yerde, başkalarını hayal kırıklığına uğrattığınız için kendinizi kötü hissettiniz. Haksız değillerdi, sadece hayallerinizin peşinden giderseniz aç kalabilirdiniz. Sizin iyiliğinizi düşünüyorlardı. Kapitalizmin bir çarkı olmazsanız hayatta kalamayabilirdiniz. Yaşamak istiyorsanız gerçek tutkularınızdan vazgeçmek zorundaydınız. İçindeki çocuk ölecek fakat siz yaşayacaktınız. Olaya ülkemiz bazında baktığımız da oldukça hayalvâri olduğunu düşünebilirsiniz. Günden güne artan fiyatlar, iç karışıklıklar, işsizlik... Bütün bunlar ortadayken kendimize tutkularımıza dönmemiz pek de kolay olmuyor. Fakat yaşam ve hayal arasındaki dengeyi makul bir şekilde sağlayabileceğimize inanıyorum. Şimdi değilse bir gün.. Keyifli okumalar.
Aylaklar KumsalıAlex Nogues · Can Çocuk Yayınları · 2021434 okunma