2022 4. kitabı
Okunma: 17 Şubat 2022 01:07
Arthur Goldschmidt ve Lawrence Davidson tarafından kaleme alınmış bir eser. Arthur Goldschmidt'in bir Mısır tarihçisi ve Pennsylvania Eyalet Üniversitesi'nde Ortadoğu tarihi fahri profesörü olduğunu öğrendim. Orta Doğu ve İsrail-Filistin sorunu ile ilgilide yazıları ve makaleleri var. Lawrence Davidson'un ise Pennsylvania'daki West Chester Üniversitesi'nden emekli bir tarih profesörü olduğunu öğrendim. Akademik araştırmalarını Amerika'nın Ortadoğu ile dış ilişkileri üzerine yoğunlaştırmış bir yazar. Kitap toplmda 21 bölümden oluşuyor. Birinci bölüm, tarih nedir, fiziki çevre ve coğrafi konum gibi konuları ele alıyor. İkinci bölümde ise Hz. Muhammed öncesi Ortadoğu ele alınıyor. Üçüncü bölümde ise, İslam tarihinde Fil vakası olarak bilinen, Etiyopya ordusunun Mekke'yi fethetmek için saldırı düzenlediği savaş ile başlayıp, 21.Bölümde 2005 yılında son buluyor. Eser adı gibi kısa ve öz. Aslında bir ders kitabı gibi. Günümüz Ortadoğu'sunda yaşanan üzücü durumun sebebleri, çözümleri gibi bir çok konuda yüzeysel de olsa epey bir Bilgi birikimi kazanıyorsunuz. İsrail-Filistin sorunu, mezhep çatışmaları, kazanılan bağımsızlıklar, Osmanlı Devleti'nin yükseliş ve çöküş dönemi gibi bir çok konuda mantıklı bakış açısına sahip bir gözlem olmuş. Nedir bu Ortadoğu'da yaşanan sorunlar, nasıl sona erecek vb. sorular ile ilgili fazla boğulmadan yüzeysel olarak belli başlı bir bilgi sahibi olmak istiyorum diyen herkese tavsiye ederim... Eserden bir kesit⤵️ "Yakın geçmiş üstüne ders kitabı yazan bir tarihçi dikkatli olmak zorundadır. Ortadoğu'da her an her şey olabilir. Tahmin risklidir." S/551 Herkese iyi okumalar.
Kısa Ortadoğu TarihiArthur Goldschmidt · Doruk Yayınları · 200822 okunma