V-ulvi kitap
2022 8. kitabı
Yasak Meyve, bir diğer adıyla Ceren’in şu zamana kadar okuduğu en güzel çizgi roman. Öyle bir çizgi roman ki sayfalarca incelemesi yazılabilir. İçses: -Belki de yazarsın? -Tabii ki. Gerekli Şeyler’de gezinirken arka kapağı okuduğum an kitabı almaya karar verdim. Şöyle yazıyor: “Vulvanın toplumsal ve kültürel tarihi üzerine eğlenceli ve zihin açan bir anlatı. Dünyayı yerinden oynatan feminist çizgi roman.” Adı da Yasak Meyve. :) Kitap boyunca öyle çok güldüm ki… İlk kısımda anlatıcının tabiriyle “kadın cinsel organıyla kafayı bozmuş” adamları tanıyoruz. Kitapta yedi isimden bahsediliyor. (Bu kısmı uzun tutmamak için kendilerini bir cümle ile anlattığım yazımı yorum kısmına taşıdım, oradan okuyabilirsiniz.) İkinci kısımda vajina-vulva ayrımına değinilerek Sartre’dan İsveçli rapçilere uzanan görüşler ele alınıyor. Üçüncü kısım, “vulva teşhiri.” Demeter’den başlayarak vulvanın tarihsel arka planı irdelenerek Ortaçağ ve Anadolu’da bulunan vulva heykelleri-kalıntılarına yer veriliyor. Bunların çoğunu ilk defa bu kitapta gördüm. Dördüncü kısım, orgazm. Daha doğrusu orgazm eşitsizliği savunuculuğu. Beşinci kısımda ise Havva tiplemesi yapılmış bir karakter tarafından kadınların yaşadıkları dertlere değinilirken altıncı yani son kısımda da PMS (regl öncesi sendromu) ele alınıp karikatürize edilmiş. Yazılması gereken çok şey var. Dördüncü kısımda Marie Bonaparte’ın ameliyatına da değinilmiş mesela. Tabii Freud’a da. Neticede kadim dostu. Ruhun Kadınları’nı okurken bu olayı öğrenince şaşırmıştım. Bunun üzerine daha fazla konuşacağım -yazacağım- için şimdilik bu konuyu kapatıyorum. Hem Ruhun Kadınları hem Vajina Kitabı hem de İkinci Cinsiyet sonrası yaptığım bu okuma benim için oldukça doyurucu oldu. Çizgi roman ama baştan sona bilgi dolu. Merakımı cezbeden bir konuya sahip olunca da okuması çok keyifli oldu benim için. Hatta birden fazla kez okudum. Yasak Meyve hakkında daha fazla yazacağım. Bu yazımı sizlerle buluşturana dek kitapla ve merakla kalın.
Çizgi Roman
Yasak MeyveLiv Strömquist · BAOBAB · 202083 okunma