2022 3. kitabı
Okunma: 20 Şubat 2022 14:36
Sahilde Kafka//Haruki Murakami “Farklı insanları severim”dedi şoför.”Şu alemde,yüzlerindeki sıradanlığı bozmamaya çalışarak,düzenli bir hayat yaşıyor gibi görünenler daha güvenilmez olur çünkü.” Uzun zamandır okumak istediğim çok merak ettiğim Sahilde Kafkayı okudum sonunda.Yine bir şaheser yaratmış Murakami... Yazardan okuduğum üçüncü kitap ve bence artık Murakami okumayı çözdüğümü hissediyorum(bu biraz beni üzüyor),kitabın dili yine inanılmaz akıcı ve kendini okutan(bkz.bir günde 300’e yakın sayfa okumuş olmam),sürreal,postmodern,sosyoloji,mitoloji,bilinçaltı,paralel evren,cinsellik(ensest,pedofili),metaforlarla dolu ve de müziğin,filimlerin ve kitapların bolca bulunduğu,yine sonu havada kalan(alıştık artık ama insan bir sona bağlanmasınıda istiyor) yer yer okurken rahatsız olduğum şeyler olsa da kitap muhteşemdi... Murakami yine kendine has bir dünya yazmış.Alt metinde verilen savaş karşıtlığı, eşcinsellik,kadın olma gibi konulara da ustalıkla değiniyor.Gerçekten çok yönlü bir yazar.Benim biraz beklentilerimin altında kaldığını söylemeden edemeyeceğim kitaptan ne beklentim olduğunu bilmiyorum ama yazar bende çıtayı çok yükseltti ve hep daha fazlasını bekledim kitaptan. Kitabın konusu;Kafka Tamura’nın on beş yaşına girdiği gün evden kaçar.Bu kaçışın sebebi babasının yıllar önce dile getirdiği uğursuz kehanettir.Kafka kaçtığı kehanet yavaş yavaş gerçekleşmeye başlar. Kafka’nın hikayesiyle beraber ikinci baş karakterimiz Nakata’nın başına gelen talihsizlik sonucu bildiği her şeyi unutan resmen içi boşalmış olan,kedilerle konuşabilen,gökten balık ve sülük yağdıran yaşlı bir adamın hikayesini de okuyoruz.Tabiki yan karakterlerimizin de dolu dolu hikayeleri var. Oşima,Saeki Hanım ve Hoşino... Ben özellikle Hoşino’nun karakter gelişimini ve Nakata ile aralarındaki konuşmaları çok sevdim.Hoşino da biraz kendimi gördüm.Bir diğer sevdiğim ikili de Oşima ve Kafka oldu.Özellikle kitaplarla ilgili diyalogları...çok entelektüel bir ikili. Ben de Murakami gibi yazdıklarımın sonunu açık bırakıyor ve kitabı mutlaka okumanızı öneriyorum.
Sahilde KafkaHaruki Murakami · Doğan Kitap · 202012,1bin okunma