Yaratıcılık Denilen Şey
2022 3. kitabı
Bu kitabı ilk aldığım zaman hayal kırıklığına uğradım. Yüz elli sayfalık bir kitaptı ancak sadece yarısı doluydu. Kalan yerlerde fotoğraflar, çizimler v.s. vardı. İade etmek yerine okumaya karar verdim. Zaten tavsiye üzerine edinmiştim. Bir şans vermek istedim. Sonrasında sadece kitabı karıştırmakla bile doğru karar verdiğimi anladım. Gerçekten çok ilginçti. Devam etmeden önce bu imkanı bize sunan herkese ve kıymetli yazarımıza teşekkür etmek istiyorum. Yazarımıza minnet duymamın en önemli sebeplerinden bir tanesi de otantik tarafını bizimle paylaşmasıdır. Bilirsiniz otantik olmak ve çekici olmak her zaman mümkün değildir. Ama bir eserde orantılı olarak ikisini de tadabiliyorsak bence gerçekten takdire şâyan. Kitabın içinde yazarımızın çalışma takvimleri, kullandığı çizelgeler çalışma masası gibi özel hayatına dair eşyalar bulunuyor. Birisi sanki sizinle yaşam deneyimlerini paylaşıyor gibi bir his. Sohbet havasında bir seyri var. Kitabın ana konusuna gelirsek tamamen nasıl daha yaratıcı olabileceğimiz üzerine kurgulanmış. Yaratıcılık kavramını tanımlamak istiyorum. Kavramı ilk duyduğumda sadece dahilere, sanatkarlara bahsedilmiş özel bir yetenek olduğunu düşünüyordum. Sadece özel insanlara mahsus bir tür yetenekti. Sonrasında konu ile ilgili araştırma yaptım. Ve kafamdaki tanımlama bütünüyle değişti. İnsanların yaratıcılık dedikleri şey üretkenlik demekti aslında. Bugüne kadar varolmayan bir şeyi meydana çıkarmaktı. Bu noktada insanın aklını karıştıran bir şey var. Bugüne kadar hiç sözü edilmeyen bir şey var mıydı? Elbette yoktu. O halde yaratıcılıkla kastedilen bir araya getirmekti. Ancak herkesin yaptığı gibi değil kendi renginizle bir araya getirmek. Şahsınızdan vererek bir araya getirmek. Eğer kendinize karşı yeteri kadar şeffafsanız ne demek istediğim daha net anlaşılacaktır. Üretmeden önce insanoğlunun bir hammaddeye ihtiyacı olduğu kanısındayım. O hammaddeyi kendi hayatınızda bulabildiğiniz gibi başkalarının hayatında da bulabiliriz. Bize ve hayal gücümüze inanmamız gerekiyor. Bu kitap size bu yolu kolaylaştıracak, yöntem öğretecek bir kitap. Bu tarz kavramlara ilgiliyseniz veya ilgili olmasanız da okumanızı kesinlikle tavsiye ederim. Oldukça eğlenceli. Bu konuyla ilgili tavsiye etmek istediğim belgesel ve kitaplar var. Eğer izler ve okursanız ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız. Belgesel :The Creative Brain Kitap : Sanatçının Yolu (Henüz okumadım ama izlenimlerime göre faydasına çok inandığım bir kitap.) Hep yayınlarının atölye serisini tavsiye ederim. Yazmayı öğretmek amacıyla hazırlanan bu seri, yaratıcılıkla ilgilenen herkese de katkı sağlayacaktır.
Kişisel Gelişim
Bir Sanatçı Gibi AraklayınAustin Kleon · Butik Yayıncılık · 2012606 okunma