Bu kitabı okumadan önce herkesin düştüğü yanılgıya ben de düşerek kitabı çocuk kitabı olarak düşündüm. Oysaki içerisinde bir çok alt metin barındırıyor. Evet kahramanları çocuk ama ben çocukların düşündüğümüz gibi çok da masum canlılar olduğunu düşünmüyorum. Evet onlar çocuk ama aynı zamanda insan ve içlerinde karanlık taraf da var aydınlık taraf da. Bu tarafların hangisinin ağır basacağı konusundaki etken kimisine göre aile kimisine göre doğuştan gelen bir durum. Ben her ikisi görüşü de doğru buluyorum .
Karakterlerlerden bahsetmek istiyorum biraz ; Freudun kuramına göre içlerindeki kötü dürtüyü, saldırganlığı, açlığı, kini bastırmaya çalışmayan ve idi temsil eden Jack ve Roger; her durumda vicdanı ve ahlakı ağır basan süper egonun temsili Simon; her iki tarafın da uzlaştırmasını yapan egonun temsili ve aynı zamanda lider olan Ralph; tembel ama akıllı olan domuzcuk ve son olarak haklının değil güçlünün yanında yer alan adadaki diğer çocuklar.
Ben kitapta Ralph'ın yaptığı tek bir hata görüyorum; akıl danışmanının ve aynı zamanda demokrasinin temsili olan domuzcuğun ayaklar altına alınmasına izin vermesi hatta zaman zaman kendisinin de bunu yapması. Oysaki demokrasinin arkasında dursaydı belki de daha güçlü bir lider olurdu ve işler bu kadar kötü sonuçlanmazdı.
"Başta her şey çok güzeldi. " Çocuklar temizdi.
Çocuklar kendilerine başkan seçerek, kurallar koyar ve görevler verirler.
Sonrasında iki lider ruhlu ama karakterleri ters çocuklar olan Jack ve Ralph arasındaki anlaşmazlık sonucu iki grup oluşur. Ralph'in grubu ateşi yakmaya, yıkanmaya, demokratik bir şekilde yaşamaya devam eder. Jack'in grubu ise avlanır, boyanarak ateş etrafında dans eder, kafalarında yarattıkları tanrıya adak adar. Çocukların büyük kısmı ise özgürlük ile yakılan ateşi ve medeyeti değil ; ilkel amaçlar ile yakılan ateşi tercih eder.
Bu tercihleri sonrasında demokrasiyi- domuzcuğu ve denizkabuğunu- yok ederek ortamı daha çok kaosa sürüklerler.
Sonuç olarak çocuklar cennet olarak tasvir edilen adayı kelimenin tam anlamı ile cehenneme çevirerek kirli bir şekilde oradan ayrılırlar.
" Bizden başka bir canavar yok belki de."