Düşünce Özgürlüğ ve Tartışma kültürü üzerine çok kıymetli bir eser.
2022 4. kitabı
Okunma: 22 Şubat 2022 03:46
1859 yılında yayınlanan bu eser günümüz dünyasında da eksikliğini hissettiğimiz düşünme ve tartışma özgürlüğü üzerine çok değerli noktalara temas ediyor. Bir düşüncenin doğruluğunu, karşıt düşünce ile değerlendirmeden ispatlanamayacağını etkili bir şekilde anlatıyor. Kısa bir eser olmasına rağmen çokça düşündüren klasik eserlerden. Kitabın arkasında eser hakkında “Yanlışlığından en emin olduğunuz düşüncenin bile özgürce dile getirilip tartışılabilmesinin toplum açısından neden gerekli olduğunu ortaya koyuyor” yazmakta. Bu eseri okuduktan sonra bu söze katılmamak elde değil. Dünyamızda ifade özgürlüğünün hor görüldüğü bir dönemde, bu eseri okuduğunuzda eminim sizde çok kıymet vereceksiniz. Duymak istediklerinizi duyacak, dilinize dökülememiş gerçeklerin dile getirildiğini ve yazıya geçirildiğini göreceksiniz. Aslında bu sorun temelde günümüz sorunu değil; eserin 1859 yılında yazılmış olmasından anlayacağınız gibi tarihler öncesinden başlayarak süregelen bu durum günümüze aynı şekilde ulaşmıştır. Çözülememiş sorunların temelinde yatan aslında düşüncelerimizi ifade etme ve tartışma kültürümüzün olmayışındandır. Kültür haline gelmiş tartışma ortamı (görüşlerin ifade edilmesi) sorunların çözümünde kilit bir rol üstlenecektir. Bunu her alanda önemle uygulamak kişisel ve toplumsal yaşamımızda yine bizlere kazanım getirecektir. Şiddet ise çözülememiş yeni sorunlar doğuracaktır. Eserin birçok kısmında altı çizilesi o kadar çok alan vardı ki, çizmeye kalksam kitabın yarısını çizmem gerekirdi. Okurken çok düşüncelere daldım. Bana kendimi ve yaşadığımız dönemi sorgulattı. Şunu da söylemeliyim; bu eser sindire sindire okunacak eserlerden. Çeviriden mi yoksa kitabın orijinal yazımından mı kaynaklı olduğunu bilmiyorum, yalnız anlamak için bazı alanları yineleyerek okumanız gerekebilir. Ama korkmayın okuduğunuza değecektir.
Düşünce ve Tartışma Özgürlüğü ÜzerineJohn Stuart Mill · Can Yayınları · 20203,657 okunma