·136 syf.····Okunma: 23 Şubat 2022 02:23 Kadınlara yapılan ötekileştirmenin, onları değersiz göstermenin ne boyutta olduğunu, erkeklerin hatta kendilerinin aşağılamalarını gözler önüne sermiş, okunması ve bakış açısı geliştirilmesi açısından önemli bir kitap.
Bir kadın yazarın kurgu edebiyatı yazabilmesi için kendisine ait bir odasının olması gerektiğini söyleyen Woolf, aslında kadınların daha kişisel alanlarının ve maddi anlamda bağımsızlıklarının olması gerektiğini belirtiyor. Maalesef ki hala günümüzde olan, çok da yol katedemediğimiz önemli bir konu bu. Kadınlar bağımsız olabilmeli, erkeklere de değil kimseye muhtaç olmadan kendi ayakları üzerinde durabilmeli, ve bunlar olurken biz erkeklerden ve hemcinslerinden köstek görmemeli. Kitapta önemli bir cümle var; kadınların sadece kendilerine ait yarım saatleri bile olmadığına dair. Bu gerçekten de böyle. Sözde en eğitimli veya en kadına değer veren erkekler bile, aslında kadına fazladan sorumluluklar yüklüyoruz. İşten geldiğinde yemeğe koşturan kadın, çocukla alakalı en önemli bakımlar kadında, temizlik işinde, sözde en değer veren erkekler olarak bile, kadına "YARDIM" ediyoruz. Asıl işi yapan, gerçek anlamda iş bölümü yapan erkek olmuyor hiçbir zaman, en fazla yaptığımız yardım etmek. Bu da bir özeleştiri olsun.
Buradaki sorunda kadınların da payı çok yalnız. Bir erkek bu tarz işlere kalkıştığında kadınlardan dalga geçer tarzda laflar, aşağılamalar; kadın daha özgür olsun gece istediği arkadaşlarıyla gezsin gibi bir laf ettiğinde de ne kadar mezhebin geniş ve erkeklikten yoksun benzeri anlamsız ve boş sözlerle genel anlamda baskıya maruz kalıyor. Mesela kaç erkek annesi sevgili oğluna evi temizletmiştir?
Kitabın feminizmi erkek düşmanlığı sanan zihniyete de aslında ne olduğunu öğretir nitelikte bir yanı da var. Woolf tam aksine, bir şeyleri başarmak ve ilerleyebilmek için içteki öfke ve nefretten arınıp, dinginlikle devam edilmesi gerektiğini söylüyor. Ancak bu sakinlikle gerçek yeteneklerinin ortaya döküleceğini, yoksa tüm yeteneğin kin denizinde boğulup yok olacağını çok güzel bir şekilde izah ediyor.
Kadınların geçmişte maruz kaldığı, aslında hala da devam eden, psikolojik ve maddi sorunları eleştirel tarzda ele almış, bakış açımızı ve tavırlarımızı düzeltmemizde etkisi olacak önemli bir kitap.
İyi okumalar.