İbnü’l- vakt olmak
2022 1. kitabı
İbnü’l-Vakt” olmak, yani yaşadığı ânın kıymetini bilerek, onunla en güzel şekilde âhiretine hazırlık yapmak. Son zamanlarda tasavvuf ile ilgili makaleler ve kitaplar okumaya gayret göstermekteyim. Bu kitabı okudukça İbnü’l-Arabî, İmâm-ı Rabbânî, Niyaz-i Mısri gibi Tasavvufun önde gelen isimleri, sözleri ve eserleri arasında bağlantılar kurarak hislerimi ve düşüncelerimi de kuvvetlendirdim. Bu kitabı birkaç kelimeyle özetlemek elbette mümkün olmayacaktır. İstisnasız her sayfasından kendime çıkardığım dersler, hayatımı şekillendiren nasihatler olmuştur. Ben incelememi İbnü'l Vakt terimi altında yapmamın isabetli olacağını düşünüyorum. Tasavvufa göre İbnü’l vakt, geçmiş ve gelecek kaygısından kurtulan ve yalnızca bugünü değerlendirmekle meşgul olan olarak tanımlanır. İslâm’da boş zaman veya boşa geçirilecek bir tatil anlayışı yoktur. Hatta çalışırken yorulan bir insanın dinlenirken dahi bir işle meşgul olması, çalışarak dinlenmesi söz konusudur. Ömür insanoğluna verilmiş kısıtlı ve kıymetli bir zaman dilimi, mühlettir. İnsan ömür mühletini iyi kullanmadığı takdirde hüsrana uğramaktan kurtulamaz. Çünkü her insan, doğduğu andan itibaren, tahakkuk müddeti meçhul bir ölüm hükmü ile mahkumdur. Bizler ise zamanı şuursuzca tüketerek ömrümüzü ziyan ediyoruz. Oturup nefis muhasebesi yapmaya bile vakit ayırmazken fani, eninde sonunda zayi olacak şeylerle ömrü heba ediyoruz. Plan, program bir çoğumuzda zaten yok .. Ne yazık ki bu millet yaşaması gereken hayatın ancak onda birini hakkıyla yaşıyor. Gerek mali sahada, gerek düşünce ve kültür sahasında ve gerekse sağlık sahasında olsun durum böyledir. Umarım ki hepimiz üzerimizde cereyan eden zaman tezgahını fark edip onun içerisinde anı bulan ve onu hakkıyla değerlendirelerden olup İbnü'l vakt olmayı başarabiliriz. Zamanın Kıymeti-Pratik Baskı
Din
Zamanın Kıymeti-Pratik BaskıAbdulfettah Ebu Gudde · Takdim Yayınları · 20197,4bin okunma