···Okunma: 27 Şubat 2022 00:00 Son birkaç aydır çokça karşılaştığım ama bilimkurgu türü kitapları sevmediğim için bir türlü başlamadığım bir kitaptı. Fakat okumaya başlamadan önce kitap hakkında yaptığım araştırmalar bende o kadar merak uyandırdı ve içine çekti ki neden bu kadar geç kaldığım için kendime biraz kızdım. Ayrıca bir kitabı okumadan önce ilk defa araştırma yaptım çünkü Dune serisi hakkında ilginç teoriler okumuştum. Kitabın sonundaki ekler kısmı da kitabın içine daha çabuk girmeme yardımcı oldu diyebilirim.
Kitap, baş karakter Paul Atreides’in çocukluğunda aldığı eğitimler ile başlayıp babası Dük Leto’nun ölümüyle Atreides Hanedanı’nın başına geçerek Fremen halkının kurtarıcısı Muad’Dib olmasıyla devam ediyor.
Dune oldukça sürükleyici ve başarılı bir kurguya sahip. Bir bilimkurgudan çok daha fazlası var bence; din, ekonomi, siyaset ve özellikle de güç savaşları. Yazar Frank Herbert kendine has felsefesi olan bambaşka bir evren kurmuş eserde. Aklınıza bilimkurgu dendiğinde ilk gelenler uzay, gezegenler, uzayda yolculuktan daha ötesini anlatıyor; bu kavramlar yalnızca yazarın anlatmak istediğini yazmada kullandığı araçlar.
Dune gezegeninin efsanesine göre kurtarıcıları olarak görülen Muad’Dib’in mesih olarak düşünülmesi çok normal fakat kitapta bunu Bene Gesseritlerin seçici dölleme programlarını insanlar üzerinde yüzyıllar boyunca uygulayarak, hedefleri olan bir “Kuisatz Haderah” meydana getirmeleri ile olması ve kitabın son bölümünde Paul’ün yani Kuisatz Haderah’ın Bene Gesserit baş Rahibe Ana’ya onu öldürmek istediğini söylemesi ve onu düşman görmesi çok enteresandı. Ve yazar yine burda da bize çok şey anlatmak istiyordu bence.
Ben kitabı kesinlikle bir kere okuyarak tam anlamıyla kavrayabileceğimizi düşünmüyorum; diyalogların, Dune evreninin, su ve baharat’ın öneminin, Uzay Lonca’sının arkasında anlatılmaya çalışılan şey çok ayrı bir nokta.
Değinmek istediğim diğer konu ise kitapta geçen çoğu Arapça ve Türkçe kökenli terimler ve bir çok yerde yazarın İslam’a değinmesi, Doğu mistisizmi kullanılması bunlar benim çok ilgimi çekti, ve asıl kitaba büyüleyici gizemi bunlar katmış diyebilirim.
Kesinlikle bu kitabı herkese tavsiye edebilirim gerek gizemiyle gerek sürükleyiciliğiyle gerek kurgusal evreniyle oldukça başarılı bir eser. Serinin devamını okumak ve filmini izlemek için sabırsızlanıyorum.
Kitapla kalın.