···Okunma: 01 Mart 2022 09:54 Atsız'ın ilk önce Ruh Adamı, sonra Yolların Sonu adlı şiir kitabını okumuş biri olarak bu roman bende Ruh Adam'dan sonra en büyük tesir bırakan kitap oldu. İçinde efsanevi, mitolojik ve olağanüstü olayları barındıran halk hikâyeleri ve halk edebiyatı ürünleri olan varsağı ve koşmalarla da zenginleştirilmiş ve her zamanki gibi sade bir dille yazarımız bize tarihle edebiyatı bu zenginliklerle bu romanda sunmuştur. Eser, 1402 Ankara Savaşından sonra Yıldırım Bayezid'in oğulları arasındaki taht savaşlarını ve sonrasındaki olayları ele almaktadır. Eserin Ana kahramanı olan Deli Kurt lakaplı Murat ise zeki, çevik, çalışkan ve savaşçı kişiliğiyle ön plana çıkan bir karakterdir. Bunların yanında ise Çakır, Evren, Satı Ana da Deli Kurt kadar ön plana çıkmışlardır. Tarihte Varna Savaşı ve diğer muhaberelerle tarihi, Gökçen Kızla, Esen Börü'yü mitolojik bir kişilik olarak bu eserde bize sürükleyici bir şekilde sunmuştur. Hatta rivayet edilir ki Gökçen Kızı eserde parlak bakışlı, gözlerine bakılamayan bir kız hayalî bir tip değildir. Zamanında Muğla köylerinden birinde böyle bir kız yaşadığı da söyleniyor belki de yaşıyor. Atsız da bizlere bu efsanevi olaylarla tarihi en mükemmel bir biçimde okurlarına sunmuştur. Tarihi seven ve merak eden herkese tavsiye ederim. Mutlaka okunmalı, okutulmalı.