2022 3. kitabı
Okunma: 19 Şubat 2022 23:32
Dune Çocukları’ndan sonra serinin dördüncü kitabı Dune Tanrı İmparatoru’na başlamak benim için zordu. İlk üç kitapta bağ kurduğum baş karakterlerin yoksunluğu ve yitip gitme şekillerinden ötürü yazara ve elbette II.Leto’ya duyduğum memnuniyetsizliğin gölgesinde başladım, kitap bitene dek de gölgem beni takip etti. Kitabın yüzyıllar sonra başlaması atlanan olayları merak etmemi ve üçüncü kitaptan kafamda kalan soru işaretlerine soru işareti eklenmesine yol açtı. Ancak bir yandan da bu iki kardeşin hayatını okumayı ister miydim bilmiyorum.. İkisine de antipati besliyorum. Bir karakteri sevmek kadar sevmemek de yazarın ne kadar başarılı olduğunu gösterir bence. Yaşanan olaylar beni pek içine çekmese de, bu devam kitabı aslında bir devam kitabı değildi. İkinci Leto ile bambaşka bir dünyaya gözlerimizi açtık. Ne Dune kalmış, ne fremenler… Kitap boyunca Tanrı İmparator gibi eski günlerin özlemini çektim, dalıp dalıp gittim ben de Leto’yla. Elbette yazarın kalemine, kurgusuna diyecek laf yok. Her şey harika. Hele de kitaptaki felsefe ve düşünmeye sevk etme kısmı serinin bu kitabıyla zirveye ulaşmıştı. Leto bir Tanrı İmparator olmanın hakkını fazlasıyla verdi. Kitap boyunca en kısa en hafif cümlesinde bile bir anlam aradım ve dahası birden fazla anlam buldum. Yazar deli gibi uğraşmış olmalı. Gel gelelim karakterlerin hiç birine ısınamadım. Ne, İmparatorun bile artık saymayı bıraktığı bilmem kaçıncı Duncan’a ne de Altın Yol’un sahibi olacak kişi olduğu söylenen Siona’ya… Sioana gibi bir ergen Leto’ya ne umut vaad ediyordu kitap boyunca bir türlü anlayamadım. Ama şunu biliyorum her ne görüyorduysa, bu uğurda kendini yaktığı gibi sırf ölümünün ardından Duncan ile beraber olmasınlar diye karısını da yanında ölüme götürdü Leto. Ve bunu Siona ile Duncan’dan doğacak çocuk için yaptı. Altın Yol için kendini Şehd Hulud’a dönüştüren bir adamdan daha azı beklenmezdi. Altın Yol’un başlangıcıyla (Leto’nun ölümü ve solucana dönüşmesi) eski günler geri gelecek. Beşinci kitabın özlediğimiz Dune’a göz kırpması beni kitap boyunca çeken ikinci şeydi. İlk şey ise elbette yazarın sosyolojik-tarihi saptamaları ve felsefesi.
Dune Tanrı İmparatoruFrank Herbert · İthaki Yayınları · 20214,138 okunma