2025 16. kitabı
Okunma: 10 Nisan 2025 00:00
Roman, 1984 yılında (yazarın yazdığı tarihten gelecekte) geçer. Hikâye, Okyanusya adlı hayali bir devlette yaşayan Winston Smith adlı bir devlet memurunun gözünden anlatılır. Okyanusya, Büyük Birader (Big Brother) adlı liderin yönettiği totaliter bir rejimle yönetilmektedir. Parti, her bireyin davranışlarını, düşüncelerini ve hatta duygularını sürekli olarak izler. Winston, Parti’ye ve onun mutlak kontrolüne karşı içten içe bir isyan içindedir. Bu isyanı, aynı şekilde düşünen Julia ile yaşadığı yasak aşk ve gizlice tuttuğu günlüğü aracılığıyla göstermeye başlar. Ancak sistem öylesine güçlüdür ki, sonunda Winston ve Julia yakalanır, işkence görür ve Parti’nin “gerçek” saydığı düşünceleri kabul etmeye zorlanırlar. Roman, Winston'un zihninin ve ruhunun Parti tarafından nasıl kırıldığını ve sonunda Büyük Birader’i sevmesini sağlayacak şekilde nasıl dönüştürüldüğünü anlatan karanlık bir sonla biter. “George Orwell’in Bin Dokuz Yüz Seksen Dört’ü, bir ruh halinin dile getirilmesi ve bir uyarıdır. Dile getirilen ruh hali, insanoğlunun geleceğine ilişkin handiyse bir umarsızlık, uyarı ise, tarihin akılı değişmediği sürece dünyanın dört bir yanındaki insanların en insanı niteliklerini yitirecekleri, ruhsuz otomatlara dönüşecekleri, üstelik bunun farkına bile varmayacaklarıdır. Orwell, öteki olumsuz ütopyaların yazarları gibi, bir felaket kahini değildir. Bizi uyarmak ve uyandırmak ister. Hala umudu vardır; ama Batı toplumunun daha önceki evrelerindeki ütopyaların yazarlarının tersine, umarsız bir umuttur bu. Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, bize, bu umudun ancak, bugün tüm insanların karşı karşıya oldukların tehlikenin, bireyselliği, aşkı, eleştirel düşünceyi tümden yitireceği gibi, bunun ayırdına bile varamayacak bir otomatlar toplumu olup çıkma tehlikesinin farkına vararak kavranabileceğini öğretir. Orwell’ın bu yapıtı gibi kitaplar güçlü bir uyarıdır; okuyucu, Bin Dokuz Yüz Seksen Dört’ü, yüzeysel bir biçimde Stalinci barbarlığı bir başka tanımlaması olarak yorumlamakla yetinir ve bizi de [Batı] kastettiğini görmezse çok yazık olur” -Erich Fromm (kitap yorumu) Eveeet herkesin okuduğu benim daha yeni okuduğum bir eserle geldim bugün. İyi kiii geç okudum dediklerimden belki erken okusaydım anlayamayacağım yerler olacaktı veya bu denli anlayamayacaktım diyorum. Kitabımızın ana karakteri Winston ve Julia tanışmaları hayatları beraber geçirdikleri zamanlar ve X. Bölüm… benim için kitabı ikiye ayırsam ilk yarısı 235 sayfa ikinci yarısı 235 ten sorma derdim. Yani 10. Bölümden önce hızlı ilerleyen kitap hop birden daha da hızlı akmaya başlıyor, akıcı , güzel bir ütopik eser. Yaşınız gelince okuyun okudunuz baktınız sarmadı sonradan bir daha okuyun tavsiyemdir. İkinci okuyuşum 26.03.2025
1984George Orwell · Can Yayınları · 2023200,3bin okunma
Can Yayınlarının hangi baskısı ve çevirisi? Son baskıda Erich From yorumu çok kısa ve ayrıca son çeviri hakkında çok eleştiri okudum, pek beğenilmemiş.
Erich Fromm yorumunu nereden buldunuz? Onu ben de merak ediyorum, Can yayınlarındaki çevirmen en sonda biraz bahsetmiş.
Evet evet can yayınlarında çevirmen bahsetti ordan alıntıladım. Çevirmenin kitap yorumu çok iyi olmuş