·160 syf.····Okunma: 03 Mart 2022 00:00 İhsan Oktay Anar benim için üniversite yılları demek, Uzun İhsan Efendi demek, Saçma dergisi demektir. Yeri çok ayrıdır bende. O sebeple Tiamat’ın çıkmasına o kadar sevindim ki…
“Soğuk ve karanlık dipler boş ve anlamsızdı.”
Romana böyle başlayan yazar yine bu cümleyle bitiriyor. Mitolojik bir havayla başlayan Tiamat, “Sanki insanoğlunun 1000 yılda yaşadığını biz yedi saatte yaşadık.” Diyerek etkisini kaybetmiyor. Üstüne bir de İhsan Oktay Anar’ın büyülü üslubu, görünenin ardındaki görünmeyeni gösteren cümleleri de eklenince…
Başta da dediğim gibi mitolojik bir havayla başlayan Tiamat, İhsan Oktay Anar’ın meşhur betimlemeleriyle dolu devam ediyor. Amat gibi de birçok gemicilik terimi içeriyor. İlk başta bu terimlerin bu kadar fazla kullanılması rahatsız etse de hikayenin akışı içinde normal gelmeye başlıyor bir süre sonra. İhsan Oktay Anar’ın diğer kitaplarındaki ironiyi de görmek mümkün Tiamat’ta: “Dünyada herkes on beş dakikalığına zengin olur demişlerdi, sıramızı savdık.”
T1amat Devlet-i Aliyye armalı bir denizaltının telsiz kodu. Cesetlerle dolu bir İngiliz gemisi bulan tahtelbahir gemisi mürettebatı ganimet olarak iki altın melek heykeli olan altın renkli bir sandığı kendi gemilerine getiriyorlar. Sandıktan çıkan canavar bir yandan, savaş bir yandan içinde bulundukları denizaltı tabut olmak üzere onlara. “Kurtulabiliyorlar mı” acaba derseniz ben sonunu söylemeyeyim alın okuyun
Tiamat’daki fantastik ögeler sanki diğer kitaplarına göre daha fazlaydı- yahut baskındı bana öyle geldi bilemem- ama bunu bile olağan akışa çok iyi uydurmuştu İhsan Oktay Anar. Gemi mürettabatı bu “ilimdışı” olayı hemen benimseyip baş etmeye çalışıyor. Bu arada gemideki kumandan, zabitler, aşçı, telsizci hatta fare tüm lakapları ve tavırlarıyla diğer kitaplarındaki gibi gerçekçiydi. Denizin ortasında savrulan bir nokta olan tahtelbahir gemisi sizi biraz klostrofobik hissettirse de olayın heyecanı, betimlemeleriyle, diliyle, göndermeleriylei bitene kadar salmıyor.
Sandıktan çıkan canavarın makinemsi olması, Tahtelbahir gemisinin uçsuz bucaksız bir galaksideki bir gezegen gibi kendi dünyasında bir şeylerle uğraşması kafamda birçok soru işareti bıraktı ama malum instagram karakter sınırı
Sonuçta bir Suskunlar ya da Efrasiyab’ın Hikayeleri değil benim için ama yıllar sonra Tiamat’la İhsan Oktay Anar’ı okumak çok iyi geldi.