2022 7. kitabı
Okunma: 06 Mart 2022 13:37
Öncelikle kitabı siyasi açıdan değil, edebî açıdan ele alacağım. Çünkü Abdülkadir Pirhasan' ın siyasi ideolojisi ile benimki çok farklı. Fakat 50 li yılların siyasi ortamını farklı karakterlerin gözünden görmek oldukça keyifliydi. Beni rahatsız eden birkaç şeyden ilki ; Kenan' ın ikircikli düşüncelerini ( burjuvazi ve eski devrimci günleri )en başından beri görüyoruz. Meyhaneye gittiği gün de orda gördüğü işçilere karşı bir yakınlık besliyor ve onlarla bağ kurup sohbet etmek istiyor, öyle ki hepsine içki ısmarlıyor. Tatlı tatlı başlayan muhabbet bir anda kavga ile sonuçlanıyor ancak sohbetin nasıl kavga ile bittiğini ve Kenan 'ın feci şekilde nasıl dövüldüğünü bir türlü anlayamıyoruz. Arada ışık hızı ile bir geçiş yaşanıyor ve olay ile ilgili kim soru sorsa bir şekilde geçiştiriliyor. Evet o insanlar arasında bir husumet başlıyor en başta fakat yazarın bu konuyu " İşte senin hayatını savunmak için işçi adına kaldırdığın sol yumruk , gecenin sonunda yine işçi tarafından senin gözüne iner. " gibi sığ bir bakış acısıyla ele alması benim için yeterli değildi. Bir ikincisi ise kitapta geçen " kızlı erkekli " kelimeleri. Roman boyunca o kadar fazla kullanılmış ki nedendir bilmem beni rahatsız etti. Devrimci mücadele zaten kızlı erkekli verilir ağabey anladık diyesim geldi içimden. Kitabın sonuna dair ise her yerde " Sonu çok güzel çok şaşırtıcı " gibi cümleler görüyordum ve bu yüzden bir beklentiye girmemden mütevellit bende bir hüsran oluştu. Zira Kenan polis çıksa benim için daha şaşırtıcı bir son olurdu. Fakat yazar belki de böyle bir aşkı trajik bir son ile bitirerek okuyucunun başlarda Kenan a karşı oluşan yargısını yerle bir etmek istedi ve bu da oldukça akıllıca bir tercih. Bütün bunların yanında en çok hoşuma giden şey karakterlerin kafa seslerini okumak oldu. Çünkü pek çok romanda bu iç sesler eyleme dönüşüyor ve uzun uzun betimlemeye dönüşüyor fakat burada o kadar gerçek ve bizden ki okuyucuda bir anda içsel nesneler açıyor ve bu da romanı diğerlerinden farklı kılarak sinematografik bir hâle getiriyor.
Bir Gün Tek BaşınaVedat Türkali · Ayrıntı Yayınları · 20256,5bin okunma