Puan vermedi·112 syf.····Okunma: 06 Mart 2022 15:51 Alman yazar Erich Scheurmann Samoa’da bulunduğu dönemde; Samoa’daki kabilelerden Tiavea’nın reisi olan Tuiavii’nin konuşmalarını not ediyor ve ülkesine döndüğünde bunları çevirerek kitap halinde paylaşıyor. Tuiavii daha önce bir kez 1920’li yıllarda Avrupa’da bulunmuş ve orayı kendine göre yaşayıp, gözlemiş. Avrupa hakkında kafasındaki olumsuz düşünceleri halkıyla “uyarı için” paylaşmış. Nitekim kitap da halkıyla paylaştığı bu düşüncelerin bize aktarılmasını sağlamakta. Kitabın orijinal adı “Der Papalagi”. Papalagi denince beyazlar ya da yabancılar anlaşılır ama aslında kelime literal olarak “Göğü delen” anlamına gelmektedir. Tuiavii’de Avrupa insanlarını “Papalagi” ismiyle tanımlamakta. Papalagi’leri etini örtmesi (giyim), taştan yarıklar (evler), yuvarlak metal ve ağır kağıda dair (para), zaman, Tanrı’yı yoksullaştırma, meslek edinme, fazla düşünme gibi çeşitli hususları kendi özgün bakış açısıyla ifade etmekte. Öncelikle Tuiavii’nin değerlendirmelerinde, Papalagileri her ne kadar eleştirse de masum bir bakış açısıyla ifade edildiği çok açık. İlkel bir kabilede yaşayan bir kişinin Papalagileri yadırgaması garipsenmemeli. Tuiavii’nin Avrupa’da gözlemlediklerinin farklı bir yaşayışta bulunan biri için garip gelmesi doğal ancak ifade edilen düşüncelerde yaşayışımızın olumsuzluklarını yansıtması adına doğru tespitler barındırdığına da şahit olmak gerek. Uygarlık tutkunları için Tuiavii’nin bakış açısı ilkel, çocukça, budalaca hatta barbarca gelebilir ama sağduyulu ve alçakgönüllü olanlar onun düşüncelerine hak verecekler ve kendilerini yeniden gözden geçirmeye mecbur hissedeceklerdir. Kitabın giriş kısmında Tuiavii’yi tanımlayan şu söz yer almakta;
“Çünkü onun bilgeliği herhangi bir eğitime değil, doğal bir yalınlığa dayanmaktadır.”