2021 46. kitabı
Bir toplum düşünün; özgür düşünceyi, muhalefeti, sorgulamayı yasaklayan Parti’nin bireyselliği yok ettiği, insanların hayatına her alanda müdahale ettiği, onların tele-ekranlar sayesinde mimiklerine kadar izlendiği, geçmişin sürekli değiştirildiği, cinselliğin yasaklandığı, evlenmelerin dahi parti kontrolünde ve yalnızca üreme amaçlı gerçekleştiği bir toplum… Çiftdüşün isimli düşünce tekniğiyle bir düşüncenin hem mantıklı hem mantıksız, iki halini de zihinde aynı anda bulundurabilmek ve ikisini de kabul etmek? Bu düşünce yapısı insana her şeyi yaptırır, kabul ettirir, en mantıksız şeyler bile doğru gelebilir. Her şey Parti’ye, iktidara, Büyük Birader’e hizmet ediyor. Geçmiş sürekli güncelleniyor, arşivler haberler değiştiriliyor, aykırı kişiler işkencelerden geçiriliyor, “buharlaştırılıyor”, dil değiştiriliyor, sadeleştiriliyor, eşitlik, özgürlük gibi iktidar karşıtı, insanları düşünmeye sevk eden kelimelerin anlamı daraltılıyor. Kısacası İngsos’a (İngiliz sosyalizmi) ters her şey engelleniyor, yok ediliyor. İşin en korkunç yanı ise insanların tutumu; ülke dün Avrasya ile savaşırken bugün Parti, hiç Avrasya ile savaşılmadı derse anında kabul ediliyor, karşı gelinmiyor, tek gerçek iktidarın söylediği. Bütün yetkilerin merkezileştirildiği, her şeyin devlet kontrolünde olduğu, “makineleşmiş” ve insanlığını kaybetmiş bir toplum anlatılıyor. Harekete geçirici, umut verici aynı zamanda umut kırıcı, bilinçlendiren, yer yer dehşete düşüren, geçmişle ve bugünle kıyas yaptıran, sorgulatan, düşündüren, insanlığa bir uyarı niteliğinde bir eser. 1948 yılında yayımlanan ve hala güncelliğini koruyan, tüm insanlığı ilgilendiren konuların işlendiği bir distopya. Orwell, ABD'deki bir sendikacıya yazdığı mektupta, “(kitapta) anlattığım toplumun bir gün mutlaka gerçek olacağına inandığımı söyleyemesem de, ona benzer bir toplumun gerçek olabileceğine inandığımı söyleyebilirim,” diyor. Sosyalizm düşmanlığı, komünizm eleştirisi vs. açısından zamanında çok fazla tartışmaya yol açmış bir kitap ama tüm bu kavramlardan bağımsız olarak içeriğe bakıldığında aslında kelimelerin bir önemi kalmıyor. Yazarın Hayvan Çiftliği’nden sonra okuduğum ikinci kitabı ve son zamanlarda okuyup beğendiğim en iyi kitaplardan birisi. Okurken kurguya, yazarın hayal gücüne, kalemine, zekasına hayran oldum, bir distopya nasıl bu kadar gerçekçi olabilir? Kesinlikle tavsiye ettiğim kitaplardan birisi, iyi okumalar dilerim.
1984George Orwell · Can Yayınları · 2023199,9bin okunma