2021 48. kitabı
Okunma: 23 Ekim 2021 19:29
İsmiyle içeriğin birebir uyumlu olduğu kitaplardan Uyanış. Bir kadının, bireyselliğinin farkına varması, toplumsal yargıları yadsıması, kendini tanıması, kendini ve konumunu, sorumluluklarını sorgulaması… Tam anlamıyla bir “uyanış” hikayesi. Uyanış, konu olarak Madame Bovary’ye benzetilse de ele alınış biçimiyle, üslubuyla birbirinden farklı diyebiliriz. Uyanış daha “yüzeysel”, dili daha sade, ruh tahlilleri derinlemesine yapılmıyor, olaylar neden-sonuç bağlamında ele alınmıyor. Bunun yanı sıra bu yüzeysellik okumayı kolaylaştırıyor, kitabın akıcı ilerlemesini sağlıyor. Ben de tam tersine her ne kadar okumayı zorlaştıracak bile olsa da karakterleri, olayları daha ayrıntılı okumak isterim. Bu açıdan kitaptan istediğim keyfi alamadığımı söyleyebilirim. Akıcılık açısından başarılı, okurken zorlamıyor, kısacası benim için gerek çok farklı bir konuyu ele almıyor oluşuyla gerek üslubuyla “orta” bir eser oldu. Şans verilebilir, ele alınan konu farklı olmamakla birlikte önemli ve okumaya değer bir konu. *spoiler Kitapta anlatılan Edna’nın uyanışı, toplum kalıplarını benimsememesi, tek başına eşinden bağımsız bir “birey” olduğunun farkına varmasıyla takdir ettiğim bir karakter oldu. Tabi bu serbestlikle beraber eşine olan sadakatsizliği, çocuklarını ihmal ediyor oluşu hariç. Bireyselleşmek, bağımsızlaşmak tam anlamıyla bu mu, doğru mu bu konuda kararsız kaldım açıkcası.
UyanışKate Chopin · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20194,416 okunma
Bu yorum görüntülenemiyor