İnceleme ve Alıntı
2022 1. kitabı
Bu kitabı bir dersim için okudum. Ama iyi ki okumuşum diyebilirim. Zaten gördüğüm ve merak ettiğim bir kitaptı ve beklentimi karşıladı. Kitabın temel konusu ödül kavramı. Ödülle ilgili her şeye değiniyor ve genel olarak zararlarından bahsediyor. Daha sonra ise ödül yerine neler yapabiliriz ondan bahsediyor ve öneriler sunuyor. Benim en çok hoşuma giden de bu oldu. Bir de gerçekten kitabı okumadan önce ödül kavramına bu kadar farklı noktalardan bakılabileceğini düşünmezdim. Bakış açımı çok geliştirdi bu kitap. Tek eleştirim ise biraz fazla tekrara gitmesi. Bilgileri çok fazla tekrarlıyor bu bir yandan bilgilerinizi pekiştirmenizi sağlıyor fakat biraz fazla bence bu yüzden sıkıyor biraz. Sevdiğim birkaç alıntıyı sizinle paylaşayım: ‘İnsanlar bir iş yapınca, o işi başarmak ve başarı hissini tatmak ister. Ama seviyelerinin altındaki, yani kolay işleri yapınca, başarı hissini tadamazlar. Başarıyı tatmak için de durumu zorlaştırırlar. Ama ödül verilince işler değişiyor. Çocuğun amacı bir üst seviyeye çıkmak değil, ödülü almak oluyor.’ ‘Spor psikologları bu sürece ‘aşırı yük prensibi’ diyor. Örneğin bir haltercinin gücünü arttırmak için sürekli kaldırdığı yükü artırması gerekir. Hep seviyesinde yük kaldırırsa güçlenemez. Seviyesinin çok üstünde kaldırırsa sakatlanır. Hep seviyesinin biraz üstünde kaldırması gerekir. O zaman gelişir. Ödül bunu engeller. Bir halterci gücünün sadece yarısını kullanarak şampiyon (ödül) oluyorsa, daha fazla yük kaldırma gereği duymaz.’ ‘Çocuk kulaktan değil, gözden eğitilir. Kısacası, bir aile kendisinde olmayan bir değeri ya da kendisinin sergilemediği davranışı çocuğuna veremez.’
Beni Ödülle CezalandırmaÖzgür Bolat · Doğan Kitap · 20248,1bin okunma