···Okunma: 09 Mart 2022 17:40 Gazi Mustafa Kemal Atatürk kitabı İlber Ortaylı’nın ilk biyografi kitabıdır. Selanik'te Ali Rıza Efendi ve Zübeyde Hanımın oğlu Mustafa olarak başlayan ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olarak nihayete eren hayatını anlatır bizlere. Mustafa’dan Mustafa Kemal’e, Mustafa Kemal’den Gazi Mustafa Kemal’e ve oradan da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e giden süreci anlatır. Eğitim hayatını, askerlik dönemini, katıldığı savaşları, verdiği mücadeleleri, kongreleri, devrimleri, bir milletin kurtuluş mücadelesine giden yolunu sade bir dil ile anlatmış İlber Ortaylı. Sadece Atatürk’ü de anlatmamış, çevresindekilere de genişçe bir yer vermiştir. Atatürk’ü zihinlerden silmeye çalışanlara, yanlış tanıtanlara, tarihi çarpıtanlara bu kitabıyla gerekli cevabı vermiştir. Ben kitabın dilini anlaşılır buldum ve severek okudum. Yer yer İlber Ortaylı karşımda konuşuyormuş gibi hissettim. Bu değerli kitabı bizlere sunduğu için ayrıca ona çok teşekkür ediyorum. Böyle kıymetli insanların değerini hayattayken bilmek lazım.
“Tarihin akışını değiştiren, ona mührünü vuran veya büyük tehlikelere mani olan liderler her memlekette çıkmazlar. Dolayısıyla Türkiye’ninki de az olacaktır. Nitekim Türklerin büyük mareşalleri, büyük devlet adamları her asırda vardı. Fakat Atatürk dünya tarihinin de nadiren gördüğü bütünleyici bir yönetici, bir dehadır.”