2022 4. kitabı
Bu kitabı bana doğum günümde Şeyma aldı. Aslında ben isminden ve arka kapaktaki yazıdan özgüven ve kendini sevmek gibi konulardan bahseden bir kişisel gelişim kitabı oluğun düşünmüştüm. Ama konusu düşündüğümden farklı ve çok çeşitliydi. Aslında başta beklediği gibiydi -konular olarak- ama sonrasında konular değişti ve çeşitlendi. O kadar farklı konulara değindi ki şaşırdım açıkçası. Ama tabii ki bunun sebebi benim bu kitaptan beklentim ve kitapla ilgili önsezimdi. Bu çeşitli konu ve konuları ele alış tarzı olarak sevdiklerim de oldu, sevmediklerim de. Am kitap sıradan bir kişisel gelişim kitabı değildi. Daha çok yazarın çeşitli konularda düşüncelerini ele aldığı bir deneme kitabı gibiydi. Genel olarak kötü bir kitap değildi ama bir süre sonra konular bana birbiriyle uyumsuz ve saçma gelmeye başladı. Ve sonlara doğru biraz sıkıldım. Birkaç alıntıyı da ekliyorum sizler için: ‘İnsanlar yalnızca söyledikleri ile üzerimizde etki bırakmazlar, asıl etki hal iledir.’ ‘Kainatta düzensiz gibi görünen yapıların iç işleyişlerinde bir ahenk, yandı yumru gibi görünen şekillerin içine sinmiş bir simetri mevcut olabilir.’ ‘Oysa aşkın olduğu yerde yenilgi yenilgi büyüyen bir zafer vardır.’ ‘İnsanın kazandığı her güç aynı zamanda insan üzerinde bir güçtür.’ ‘Kapitalizm kültürü genç insanların bedenlerinden toplumsal amaç ve kişisel kimliklerine dek pek çok şeye biçim vermektedir. Nesnelerin albenileri ve kişisel değerleri ile ölçülmeye başlanmış, tamahkarlık yüceltilmiştir.’ ‘Beden kişisel kimliğin ve genç insanın kendisine verdiği değerin bir ölçüsü yapılmıştır.’ M. Kemal Sayar Olmak Cesareti
Olmak CesaretiM. Kemal Sayar · Kapı Yayınları · 20253,410 okunma