·309 syf.····Okunma: 10 Mart 2022 13:11 Miras romanı bireyin iç dünyasını, tramvalarını oldukça başarılı bir şekilde ele almıştır.
Kitapta konu mirasın paylaşılması gibi gözükse de altında yatan nedenleri ilerleyen sayfalarda görüyoruz. Perde arkasını tüm gerçekliğiyle ele alıyor yazarımız. Ve ne yazık ki kahramanımıza hak veriyoruz, belki de ona acıyoruz, üzülüyoruz.
Kendi çocukluğumuza iniyoruz. Nasıl bir çocukluğumuz vardı? Tramva yaşadık mı? Kim yaşattı? Etkisi hâlâ devam ediyor mu? İnsanın çocuklukta yaşadığı tramvaları ilerleyen yaşlarda hayatının her noktasında etkisini gösteriyor, hayatına şekil veriyor. Ve sonrası çıkmaz sokak...
Peki ya aile nedir?
İnsan en büyük darbeyi ailesinden mi alır? Eğer öyleyse aile kavramının önemi nedir? Niye vardır? İnsan neden kendi kabuğuna çekilir? Neden affedemeyiz onları? Gaddar olduğumuz için mi, yoksa kibirden mi?
Ya da bizde açtıkları korkunç yaralar yüzünden mi?
Yaşadığı her şey ona yara olup, hayatının belli dönemlerinde asla kabuk bağlamayan, kanayan, durmadan kanayan yara...
Aslında hepimizin büyük küçük demeden tramvaları var. Toplum baskısı, aile faktörü, okul faktörü, çevre faktörü... Sadece bu kadar ağır değil.
Ve maalesef ki bizde hayatımızın ilerleyen dönemlerine bunları taşıyoruz. İçimizde kapanmayan yara olarak kalıyor.
...
O yüzden psikologlar kişinin geçmişine iner, çocukluğuna... Nasıl bir çocukluğu vardı? Aile fertleriyle ilişkileri nasıldı? Sustuğu ve içinde bastırdığı duygular nelerdi? Kime neyi anlatmak istedi de anlatamadı?
Kitapta bu soruların cevaplarını bulacağız.
O yüzden iyi bir ailede, güvende, sağlam ilişkiler kurarak büyümenin ne kadar önemli olduğunu anlıyoruz.
Umarım hiçbir çocuk, tramvalarını anlatamayacak, onları hayatına taşıyıp, hayatı zehir olacak şeyler yaşamaz. Ve onu anlamayan, inanmayan, suçlayan ebeveynlere sahip olmaz.
Yazar, Freud'un ve Jung'un alıntılarıyla romanı destekleyip, okuyuca gerçekçi ve etkileyici bir anlatım sunmuştur.
- ... bizler uyumdan dağlar kadar uzaktaydık, asla ve asla "normal" bir aile değildik. (s.108)
Sahi aile neydi?
İnsan ailesini seçemez ama hikâyesini anlatmayı seçebilir.
Keyifli okumalar...