Çevirmen:
Orijinal Adı:
Arv og Miljø

2022 23. kitabı
Okunma: 09 Nisan 2022 08:00
"İnsan ailesini seçemez ama hikayesini anlatmayı seçebilir." Norveçli bir aile. Dört kardeş, anne ve baba. Baba daha hayattayken kardeşler arasında başlayan bir miras meselesi nedeniyle
2025 16. kitabı
Okunma: 29 Mart 2025 09:54
Wigdis Hjorth’un Miras kitabını okudum ve şöyle söyleyeyim: Aile dediğin şey sadece düğünlerde halay çekmekten ibaret değilmiş, bazen kol kırılır yen içinde kalmazmış... taş gibi ortaya düşermiş! Kitap, Bergljot isimli ana karakterimizin “ben bu aileyle ne yaşadım ben?” diyerek yıllar sonra geçmişin defterini açmasıyla başlıyor. Ama öyle böyle bir defter değil, içinde bolca kırgınlık, sır, suskunluk ve bir adet miras kavgası var. Evet, gerçek mirastan bahsediyorum: yazlık ev! Ama mesele ev değil, evin temsil ettiği her şey. Geçmiş, adaletsizlik, kabullenilmeme ve içten içe kaynayan aile çorbası. Wigdis Hjorth’un kalemi öyle sakin ama sinsi. Başta diyorsun ki “ne kadar sade bir anlatım”, sonra bir cümleyle gelip böğrüne oturuyor. Kitap bir noktadan sonra, “bu kadın haklı mı acaba?” diye başlayıp “acaba biraz fazla mı dramatize ediyor?” noktasına sürüklüyor. Derken “yok ya bu aile resmen kadını harcamış” diye geri dönüyorsun. Tam bir zihinsel halay. En sevdiğim tarafı da şu oldu: Kitap boyunca hiçbir şey tam net değil. Her şey flu, çünkü hayat da öyle. Herkesin kendi gerçekliği var. Senin “benim çocukluğumda böyle oldu” dediğin şeyi kardeşin “yok öyle bir şey” diye hatırlıyor. İşte bu ikilik, kitabı gerçekçi ve içten yapıyor. Sonuç? Miras, dramı dozunda, duyguyu kıvamında, sorgulatmayı da ihmal etmeyen bir roman. Aile içi çatışmalarla aranıza mesafe koyamıyorsan ya da “bizde de işler karışıktı ya...” diyorsan, bu kitap seni içine çeker. Tavsiyem: okurken bir bardak çay ve biraz sabır bulunsun. Çünkü bu miras, sadece evle değil, sabırla da ilgili.
Alıntı
MirasVigdis Hjorth · Siren Yayınları · 20216,5bin okunma
İnsan En Kötü Yarasını Ailesinden Mi Alır?
·309 syf.·
2021 52. kitabı
Son dönem Norveç edebiyatının yükselişi tüm edebiyatseverlerin malumu. Miras romanı bu çıtayı daha da yukarıya taşıyor bana göre. Norveç yazarlar bireyin iç dünyasını, travmalarını ve ilginç
MirasVigdis Hjorth · Siren Yayınları · 20216,5bin okunma
“İnsan ailesini seçemez ama hikayesini anlatmayı seçebilir”
2023 88. kitabı
Okunma: 22 Temmuz 2023 19:45
Norveç edebiyatından yazar Vigdis Hjorth’un, Türkçeye çevrilen ilk ve tek kitabı, Miras. Yayımlandığı zaman Norveç’te büyük ses getiren, çok satan, çok tartışılan ve bir çok ödül alan bu roman, bir aile hikayesi. Kitap yazarının hayatındaki gerçeklere dayalı bir travma hikayesini anlatıyor. Öyle ki yazar kitap yayınlandığı zaman en sert tepkiyi aile üyelerinden alıyor. Hatta kız kardeşi aynı konuyu kendi bakış açısıyla ele aldığı bir roman yazıyor ve bu roman da oldukça ilgi görüyor. Konusuna gelecek olursam; Kitap, anne ve babanın sahip olduğu iki kulübeyi, dört kardeşten sadece ikisine miras bırakması ile başlayan, kardeşler arasındaki kavganın anlatımı ile başlıyor. Kardeşlerden ikinci olan Bergljot’un anlatımı ile romanı okuyoruz. Miras paylaşımını ve ailesi ile mesafesini, bazı aile üyeleri ile görüşmemesini anlattığı bölümlerde kitap çok fazla tekrar düşmüş. Bu okuma hevesinizi kırabilir. Bergljot ellili yaşlarında bir tiyatro eleştirmeni, üç çocuk hatta torun sahibi fakat ailesinden ona kalan mirasın izlerini geceleri rüyalarında, gündüzleri hayatının her alanında taşıyan bir kadın. Kitapta olaylar değil, bu olayların kişinin karakteri, ruhu, hayatı üzerinde bıraktığı derin izleri okuyoruz. Kitap aynı zamanda Freud ve Jung gibi düşünürlerin izlerini de taşıyor. Oldukça rahatsız edici bir kitap, özellikle bazı bölümlerdeki psikolojik tahlilleri rahatsız edici. Daha çok vurucu, çok sert, sarsıcı bir o kadar da yalın bir kitap. Kitap içerisinde edebiyat ve sanatın çeşitli dallarına da çokça yer verilmiş. Özellikle sıkça bahsedilen “Festen” filmini ilk fırsatta izleyeceğim.
2022 10. kitabı
Okunma: 20 Ocak 2022 19:20
Acı çekmeyi herkes bilir. Etrafı yakınlarıyla örülüyken yapayalnız kalmayı herkes bilir. Hepimizin başına en az bir kez gelmiştir , boyundan büyük bir yükün altında kalıp ezilmek. Hepimizi
2025 73. kitabı
Okunma: 31 Temmuz 2025 15:58
Vigdis Hjorth un Miras romanı yüzeyde bir miras meselesi gibi görünse de aslında geçmişle hesaplaşmayı aile içi travmaları ve suskunluğun insan ruhunda açtığı derin yaraları anlatan çarpıcı bir hikaye. Kitabı 2 günde okudum; dili oldukça akıcı, anlatımı güçlüydü ve roman beni sürekli içine çekti. Bu yüzden 8/10 puanı hak ettiğini düşünüyorum. Romanın başkahramanı Bergljot, ailesiyle uzun süredir bağlarını koparmış bir kadın. Annesi ve babasının ölümünün ardından ortaya çıkan miras anlaşmazlığı yıllarca bastırılmış bir travmayı gün yüzüne çıkarıyor. Ancak mesele sadece eşit paylaşılmayan mal varlığı değil. Bergljotun yıllar önce babası tarafından uğradığı istismar, ailesi tarafından bilinmesine rağmen inkâr edilmiş, üstü örtülmüş. Bu travma, karakterin ruhunda derin yaralar açmış ve roman boyunca bu duygularla hesaplaşmasını okuyoruz. Kitabın dili yalın ama vurucu. Hjorthun anlatımı sayesinde Bergljotun iç dünyasına kolayca giriyor onun öfkesini kırgınlığını ve yalnızlığını tüm açıklığıyla hissediyorsunuz. Anlatının tekrar eden kısımları yer yer dikkat dağıtıcı olsa da bu karakterin zihinsel döngüsünü ve travmanın tekrar eden doğasını başarıyla yansıtıyor. Miras, aile, suç, inkâr ve bireysel hafıza gibi ağır temaları büyük bir incelikle işliyor. Roman aile içinde yaşanan acıların yok sayılmasının birey üzerindeki etkilerini cesur bir dille gözler önüne seriyor. Sonuç olarak, Miras, kolay okunan ama kolay hazmedilmeyen bir kitap. Özellikle psikolojik derinlik barındıran karakter çözümlemeleri güçlü romanları seven okurlar için kesinlikle tavsiye edilir.
Alıntı
Coğrafya kader midir ?
2022 29. kitabı
Okunma: 30 Mayıs 2022 18:12
Miras
Miras
, okuduğum dönemde oldukça popüler olan kitaplardan biriydi ve aradan zaman geçmesine rağmen hâlâ birçok detayını hatırlıyor olmam, bende bıraktığı etkinin ne kadar güçlü olduğunu
Roman
2024 74. kitabı
Okunma: 24 Haziran 2024 18:29
MİRAS-VIGDIS HJORTH,309 sayfa "İnsan ailesini seçemez ama hikâyesini anlatmayı seçebilir." Vigdis Hjorth Miras'ı kendi hayatından yola çıkarak bir gerçek-kurgu olarak yarattığını
SADECE BİZDE SORUN DEĞİL MİRAS
2025 16. kitabı
Okunma: 05 Kasım 2025 00:33
Norveç edebiyatının önemli eserlerinden olan Miras 4 çocuklu bir ailenin baba öldükten sonra yaşadığı miras paylaşım konusunu ele alıyor. Miras paylaşımı ile ilgili sıkıntıların sadece bizim ülkemizde olduğunu düşünürdüm . Norveç gibi bir kuzey ülkesinde bu denli bir miras hikayesinin ortaya çıkması ilginç geldi. Gerçi olayın belli bir zaman sonra miras ile ilgisi de çok kalmıyor. En büyük kız çocuğu Bergljot'un babasının tacizine uğradığını iddia etmesi ve annesi ile kardeşlerinin bu duruma yaklaşımı kitabı farklı boyutlara taşıyor. Bu itirafla aile bireylerinin yüzleşme şekilleride farklı farklı oluyor.Yazar da biraz bunu istemiş sanırım yani bir konunun geri planında aile ilişkileri ile ilgili psikanaliz yöntemiyle bazı noktalara dikkat çekmeye çalışmış. Başarılı da olmuş miras konusunun gölgesinde travmatik konularda psikanaliz bir bakış açısıyla yorum getirmeye çalışmış. Kitabın abartıldığı kadar iyi olmadığını düşünmekle birlikte okumak için ayrılan zamanında zaman kaybı olmadığını söylebilirim...
Derdim Neydi?
2023 15. kitabı
Okunma: 26 Mart 2023 14:33
Vigdis Hjorth Miras romanında bir miras meselesi üzerinden Bergljot’un ve ailesinin elli yıllık çözümlemesini sunuyor. Kitabın anlattıkları çok ağır ama üslubu o kadar iyi ki okurken satırlar akıp gidiyor. Bu kitabın bu kadar çok sevilmesinin ve benim de sevmemin başka sebepleri de var. Bergljot’un yaşadıkları hiç kolay değil. Kızının da dediği gibi “Bir insan ölmeksizin ne kadar paramparça olabiliyorsa annemin o kadar paramparça olduğunu gördüm; o kadar mahvolmuştu ki pek az insan tekrar ayağa kalkmayı becerebilirdi.” Bergljot insanın en güvendiği yerden almıştı darbeyi. Ailesinden. Onu var eden insanlar aynı zamanda onun yavaş yavaş yok oluşunu hazırlamıştı. Bu travma ve travmanın fark edilişi, yavaş yavaş çözümlenişi ve aile içindeki hesaplaşma bazen geriye dönüşler ile ajitasyon yapmadan, okuyucuyu irrite etmeden ve edebi açıdan okuyucuya zevk veren bir şekilde anlatılmıştı. Anlatılanlar çok ağır ama yazar olgun bir şekilde eseri bu zor konuya ezdirmeden yükseltmeyi başarmış. Bergljot kendi öyküsünü anlatırken kurban ve fail çerçevesini genişleterek dünyadan örnekler veriyor. Çırpınışlarını anlatırken birçok edebi eser ve yazarlardan örnek veriyor. Psikanaliz için Jung ve Freud’u ortaya koyuyor. Failin tek kişi olmadığını devlet ve toplumun el ele verip faili koruyup her şeyi gizlemeyi seçtiğini söylüyor. Aslında bu durumun sadece bize özgü olmadığını ve dünyada aile içi şiddet ve istismara maruz kalan milyonlarca kadın olduğunu gösteriyor. Kitabı okurken düşündüğüm ve aklımda sürekli gezinen şey de buydu aslında. Yaşarken ölen, sesini duyuramayan kaç kadın var kim bilir?
Edebiyat & Roman

Vigdis HjorthYazar · 2 kitap
Vigdis Hjorth, 1959 yılında Oslo’da doğdu. Felsefe, edebiyat ve siyaset bilimi öğrenimi gördü. 1983’te kaleme aldığı ilk çocuk romanıyla Norveç Kültür Bakanlığı İlk Roman Ödülü’nü aldı. Ahlaki meselelere gençlerin perspektifinden bakabilen çocuk ve gençlik kitaplarıyla övgü topladı, romanları sinemaya uyarlandı. 1986’da genç bir kadının cinselliğini keşfedişini konu alan Gjennom skogen romanıyla yetişkin edebiyatına adım attı. İnsan olmaya dair varoluşsal sorunları, toplumsal adaletsizlikleri, cinsiyet rollerini, sınıf farkını ve bireysel mücadeleleri psikolojik ve felsefi bir derinlikle ele aldığı, toplumsal tabuları cesaretle sorguladığı otuzu aşkın romanıyla Cappelen, Aschehoug, Dobloug ve Gyldendal Edebiyat Ödülü gibi pek çok prestijli ödüle layık görüldü. Eserleri otuzu aşkın dilde okunan ve Dag Solstad, Thomas Bernhard, Tove Ditlevsen gibi yazarlardan ilhamla yazdığını belirten Vigdis Hjorth, bugün çağdaş Norveç edebiyatının en özgün ve en önemli isimlerinden biridir. Türkçedeki ilk romanı Miras (Siren, 2021) hem Norveç’te hem de uluslararası edebiyat dünyasında büyük yankı uyandırmıştır. Amerikan Ulusal Kitap Ödülü ve İskandinav Kurulu Edebiyat Ödülü’ne aday gösterilen bu roman, Norveç Edebiyat Eleştirmenleri Ödülü, Norveç Kitabevleri Ödülü gibi pek çok ödüle değer bulunmuş, New Yorker’ın Yılın Kitapları (2020) seçkisinde yer almıştır. Norveç Edebiyat Eleştirmenleri Ödülü’ne layık görülen Postane Günlükleri (Siren, 2023) romanı, neoliberal dünyada varlık kaygısının, çalışma yaşamının ve anlam arayışının insan ruhunda açtığı yaraları ele alır. Annem Öldü mü, Hjorth’un aile içi fay hatlarını irdelediği ve anne-kız ilişkisinin derinlerine eğildiği ses getirmiş bir romandır. Yıllar sonra doğup büyüdüğü şehre geri dönen bir sanatçıyı ve onun anne açmazını bireysel ve içsel bir sorgulama perspektifi dahilinde ele alan bu roman, giderek yükselen gerilimi ve ustaca örülmüş anlatısıyla büyüme travmalarının yetişkinliğe aktarımına odaklanır. Toplumun en küçük birimi olan ailenin büyük çıkmazlarını ve kutsal addedilen karanlıklarını sarsıcı bir biçimde konu eden Hjorth, bu romanın İngilizce edisyonuyla Uluslararası Booker Ödülü adayları arasında da yer almış ve tüm dünyada beğeni toplamıştır.