Benden, bana kayıtsız kalınması ile benden nefret edilmesi arasında bir seçim yapmam istense, tereddütsüz, nefreti seçerim - kayıtsız kalınacak bir yanım yoktur. Ve ben söylemek isterim ki, her şey ve herkese kayıtsızım. Değilmişim gibi davrandığım durumlar, yaşıyormuşum gibi yapma zorunluluğumdandır.  Bana sorulsa bir gün "Kamburunun düzelmesini mi istersin, yoksa tüm insanların kambur olmasını mı?" diye, herkesi kambur görmek olurdu dileğim. Yerden yüksekliğimin bu gülünç santimleri yüzünden, yaşama da ölüme de sizlerden daha yakınım. Daha sonraları yerimi yadırgamamak için, yükselme isteğini bir türlü anlayamam.  Zaten bir portakalın doğusu batısı olduğuna inananlardan değilim - dolayısıyla dünyanın da... Bana renk bile sormayın - bir beyazdan ya da sarıdan ne anladığınızı bilmeden size yanıt veremem. "'Genç bir yazarın ilk eseri' denecek, 'juvenilia' kategorisine sokulacak hiçbir yanı yoktu Kambur'un. Olgun bir yazarın elinden çıkmış, acemiliği, sakarlığı olmayan, olgun bir metindi." Murat Belge
92 sayfa

9/10 puan verdi
Bazı kitaplar vardır onlar size bir şey anlatmak için değilde, bir şeyler hissettirmek için yazılırlar. Kambur'da öyle bir kitap işte. Çok ilginçtir
Clarice Lispector
Clarice Lispector
'un
Yaşam Suyu
Yaşam Suyu
'nu
KamburŞule Gürbüz · İletişim Yayıncılık · 20197,5bin okunma
Eksik Bir Şey Nasıl Birikir..
Puan vermedi
Eksilir misin yazsan:) ‘’ Sırf ileride senin canın sıkılmasın diye , bir şeyler mi yazmak zorunda mıyım’’ Okudum, okuyanlar olmuştur, muhakkak ki okuyacaklar da olacaktır bu cümleyi. Herkesin
8/10 puan verdi
Kitabı daha doğrusu yazarı nerede görüp de listeme ekledim bilmiyorum, üç kitabı listemdeydi. Yanlış hatırlamıyorsam bir videoda görmüştüm. İki, üç haftadır bekliyordu sabah aniden çantama atıp da
KamburŞule Gürbüz · İletişim Yayıncılık · 20197,5bin okunma
Tanımakla görevlendirildiğim kişi ben miyim?
9/10 puan verdi
Kitabın inceliği sizi yanıltmasın, zamana yayarak ve sindirerek okumayı gerektiren, yazarının 18 yaşında kaleme aldığına şaşıracağınız ve eminim ki benim gibi tekrar okumayı isteyeceğiniz felsefi derinliği olan bir eser. Fiziksel görüntüsü, toplumda kabul görmüş normların dışında olan bir karakter üzerinden metaforlar kullanarak hayatı, zaman kavramını, aslında her birimizin sürekli sırtımızda taşıdığımız ve bazen farketmediğimiz yüklerimizi, varolmaya çabalamaktaki gülünçlüğümüzü, hayatın tek gayesinin ölmek olduğunu son derece incelikli bir dil kullanarak anlatan yazar, sayfalarca okusanız belki de oluşmayacak bir etkiyi, tek bir cümle ile verebilme yeteneğine sahip. Bu nedenle o incecik kitabın neredeyse hepsini alıntılamak istiyor, her sayfada başka bir tokat yiyor ve 92 sayfayı biraz sersemlemiş halde bitiriyorsunuz. Metaforlar üzerinden yapılan tüm anlatımları seviyorum ama bu kitap gönlümü ayrı fethetti. Kesinlikle tavsiye ediyor ve yazarın diğer kitaplarını okumak için sabırsızlanıyorum.
10/10 puan verdi
Matruşka gibi bir eser! :) Bir Şule Gürbüz kitabına merhaba dememle hoşçakal demem arasındaki mesafe hangi ara bu kadar kısa sürdü anlayamadım desem isabetli olur. Kitaba geçmeden önce yazar
8/10 puan verdi
"Bir günü daha bitirmenin sevincini, yarına başlıyor olmam yarıda bırakıyor." Yazarın 18 yaşındayken kaleme aldığı ilk romanıymış. Bunu baz aldığımızda oldukça başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Kitapta olay örgüsü yok. Kambur yaşadığı olayları kendisi anlatıyor. Olayların somut yanlarından çok da içsel dünyasını aktarıyor bize. Karakterimiz oldukça acımasız, hem kendine hem de dünyaya karşı. Yabani, karanlık, ironik bir karakter.. Yaşamdan nefret ediyor. İnsanlara karşı pek olumlu bakmıyor. Kendi fiziksel görüntüsünden nefret ediyor. "Yaşama hoyratça davranmaya alışkınım; çünkü bozuk para gibidir. Edepsizce değil ama, yine de harcamak gerekir; yoksa, tedavülden kalkabilir." "Çirkin insanlardan iğrendiğim kadar güzellerden de iğrenirim. Hatta diyebilirim ki, estetik kaygısındaki her şey iğrendirir beni." Yazarın derin ve yoğun bir anlatımı var. Sizi kitabın içine çekip kamburun acısını sonuna kadar hissettiriyor. Onun karanlık dünyasında kendinizi sorguluyorsunuz. Bu kısa romanı kesinlikle okumanızı tavsiye ederim. " Benden, bana kayıtsız kalınması ile benden nefret edilmesi arasında bir seçim yapmam istense, tereddütsüz, nefreti seçerim kayıtsız kalınacak bir yanım yoktur. Ve ben söylemek isterim ki, her şeye ve herkese kayıt-sızım. Değilmişim gibi davrandığım durumlar, yaşıyor-muşum gibi yapma zorunluluğumdandır."
Puan vermedi
İnsan, Ruh ve beden İki ayrı âlem Madde mi manevi olanı körükler yoksa manevi olan mı maddeyi sürükler? Dünyanın sahiplenemediği bedenlerin altında kendini yırtıp geçen kontrolsüz egolar mı var? Yoksa görülmeyen birinin duygularına karşı uyuşukluğu mu? Gelgitler… Taşımak zorunda kalınan yük kendini aldatmaya kaynaksa en sonunda kişinin çıkarı ne? Fark edilmeyi sağlamak mı, kendi hafızasını yok ederek her şeyi inkâra gitmek mi? İnsan kendinde kaçamadığı her şeyin inkârcısı bazen dolandırıcısı oluyor. Herkesin kendi boşluklarıyla baş etme mekanizması farklı. Farklı olması da kimseyi temize çıkarmıyor. Gerçi temiz doğru kelime mi, bilemedim? Güzel bir kitaptı. Ben yoğun olan her şeyi sevenlerdenim. Okuyorsunuz ve herkes kendi penceresinden olanı biteni izliyor. Sorduğum sorularımın yanıtlarını bulursanız kendinizce kitabı da çözersiniz. Ya da kendi pencereme sizi yakınlaştırıp tüm soruları benim açımdan okumanızı istiyorum. Çünkü ben de yazar gibi ‘’Oysa ben söylediğim her şeyi, yarı yarıya, hem savunmak hem de yerin dibine batırmak istiyorum.’’
8/10 puan verdi
Bir internet sitesinde Hakan Günday'ın okumamızı tavsiye ettiği kitaplar arasında görüp aldığım ve daha 3. sayfasında fazlaca beğendiğim kitaptır. Yaşamı, basit olayları ince mizahı ile taşlaması ayrı bir keyif verdi bana. Kitabı okurken, ilgimi çeken detaylar oldu. Bu kitabı 18 yaşında yazdığını ve yazarın antika saat tamircisi olduğunu öğrenmem güzel detaylar arasında. Bu kitap ince fakat çok derin. iyi okumalar dilerim.
10/10 puan verdi
Bugün spontane elime aldım ve okumaya başladım. Bittiğinde dışarıdaki ağacın gölgesinin yeri değişmemişti. *(İnanmadınız mı? Bütün uyanıklığınız bu kadardır zaten -Neyse, peki: değişmişti.)*sf:92 Aynı dönem hem Tutunamayanlar'a hem Kambur'a başlamış olmam çok özel bir gelişme oldu. En güzeli de bu gelişme bir plan içinde değil, kendiliğinden gerçekleşti. İşte böyle zamanlarda içinde bulunduğum dönemin bir şekilde önemli olduğuna inanıyor ve rüzgarı arkama almış gibi hissediyorum. Ben kitap sayfalarının dolu dolu kullanılmasını kafaya takmış bir insanım. Yaprakların bir-iki cümle için kullanılmasından pek hazzetmem. Ama ilk defa bir sayfadaki boşluğun bile bir şeyler anlatmaya çalıştığını hissettim. Uzun bir aradan sonra kitap okumayı bir zorunluluk olduğu için değil, gerçekten okumak istediğim için okuduğumu hissettim. Aşmış bir kadın.
9/10 puan verdi
Kitabı, İlber Ortaylı önerilen kitaplara istinaden aldım ve okudum.
Şule Gürbüz
'ün bu kitabı 18 yaşında yazdığını, kitabı okurken öğrendim. Doğru yapıp yapmadığımı bilmiyorum ama hiç bilmediğim bir

Şule GürbüzYazar · 9 kitap
1974'de doğdu. İstanbul Üniversitesi’nde sanat tarihi ile İspanyol Dili ve Edebiyatı, Cambridge Üniversitesi’nde felsefe eğitimi aldı. Antika saatlerin tamiri üzerine ustalaştı. Bu alandaki çalışmalarına 1997’de Dolmabahçe Sarayı’nda başladı. Çalışmalarını halen Milli Saraylar Müdürlüğü bünyesinde sürdürmektedir. Ödülleri 2011 Türkiye Yazarlar Birliği Kamu Yayıncılığı Ödülü (Saat Kitabı) 2012 Oğuz Atay öykü ödülü (Zamanın Farkında)
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.