2022 5. kitabı
Okunma: 12 Mart 2022 01:47
Kitap hakkında inceleme yapmayı hem istiyorum hem de istemiyorum. Yapmak istiyorum çünkü şu an hafızamdaki haliyle yazıya dökülsün istiyorum. Yapmak istemiyorum çünkü romandan fazlasıyla karışan kafamdaki cümleleri toparlayabileceğimden emin değilim. Öncelikle şunu söylemeliyim kitabı az önce bitirdim şu an çok garip hissediyorum. Kitapta yaşananlar sizi öyle yerlere götürüyor ki ne oluyor ya şu an diye diye okudum. İlk başta normal başladı fakat sonra artık gerçekle hayali rüyayla sanrıları birbirinden ayırt edemez oldum. Okurken bıraktığım gerçek devamında bir anda rüyaya dönüşüyor gibi fakat rüya olduğundan da emin olamıyorum asla. Ve kitap bittiği halde halen emin değilim pek çok şeyden. Zaten sonu da son gibi değildi. Aslında pek çok kısmı okurun kendi kafasında tasarlanmış gibi geldi bana. Net bir bitiş yok tüm romana hakim olan hava gibi. Hislerimden bahsettikten sonra biraz da içeriğinden bahsetmek isterim. Kitabın ana karakteri Yüzbaşı Selim Pusat üç yıl düşünce suçundan ötürü hapis yatmıştır ve mesleki rütbesi elinden alınmıştır. Çıktığında farklı biri olmuştur artık çünkü etrafın tepkileri değişmiştir ve ruhunda derin yaralar oluşmasının ilk sebebi net olmasa da bana göre öyle. Olaylar böylelikle başlıyor. Selim Pusat’ın etrafında gelişen olaylar, kişiler, belki bir kısmı hayali kişiler ya da halüsinasyon olan kişilerle birlikte dönmeye başlıyor. Selim Pusat’ın ruh hali günden güne daha da kötüye gidiyor. Yaşadığı şeyler adamın ruhunu sömürüyor ve ruh gibi anlam ifade eden bir kelime ruh adam kelime grubuyla tam zıddı bir anlam kazanıyor(kitapta böyle bir veri yok tamamen şahsi görüşümdür). Ve artık öyle noktalara geliyor ki gerçekle gerçek olmayanı ayırt edemez oluyor hem kendisi hem de okuyucu. Kitap için tam doğru ifadeleri bulamam gibi görünüyor. Ancak okuyarak anlayabilirsiniz. Ayriyeten kitabı okurken benim aklıma Makinist filmi geldi. Pek çok kişi alaka kuramaz belki ama oradaki Trevor Reznick ile Selim Pusat’ın ruh halini o kadar benzettim ki. Filmdeki başrolün geçirdiği ruhani durumlar ve sanrılar, gerçek mi değil mi sorusunun akıllarda belirmesi ve bunun filmle sunulması Selim Pusat’ın görselleştirilmesi gibi canlandı zihnimde(ama sadece bu ruhsal kısımlar. Diğer türlü fazla benzerlik yok meslek açısından, hayatları açısından). Belki izleyenler beni daha iyi anlayacaktır. Okuyacaklara iyi okumalar dilerim.
Ruh AdamHüseyin Nihâl Atsız · Ötüken Neşriyat · 201934bin okunma