···Okunma: 11 Mart 2022 23:23 İkigai...Var olma nedeninin keşfet !
Bundan yaklaşık 1 sene öncesi aynı yazarlara ait 'İkigai' eserini okumuştum. Eserin devamı niteliğinde bir kitap daha bulunuyordu fakat onu daha okuma fırsatı bulamadım. Geçen hafta D&R' da gezinirken gözüme bu kitap çarptı. Aynı yazarların, aynı konu üzerinden fakat bu sefer daha çok gençlere yönelik rehber olmaları açıkçası ilgimi çekti ve buradayım :)
İkigai, kelime anlamı olarak 'hayat amacı' diye çevrilir. Basitçe, ikigai sabahları yataktan kalkma nedeninizdir. Uğruna yaşadığınız şey diyebiliriz. Kitap kendi ikigainizi keşfetmenize yardımcı olmaya çalışan kişisel gelişim türünde bir eser. İkiagi aslında Japonlara ait bir felsefedir. 'İkigai Japonların Uzun ve Mutlu Yaşam Sırrı' kitabında bu konuda daha çok bilgi veriliyor. İlginiz ya da merakınız varsa ilk o eseri okumanızı öneririm.
Kitap dört bölümden oluşuyor : Hayatta ne yapmak istiyorum? , İkigai uygulaması ,Dört madalyon ve İkigai tarzında yaşamak. Tam olarak ikigainizi keşfetmeye yardımcı olacak bölüm 'Dört Madalyon' kısmında. Bana soracak olursanız sen keşfettin mi diye cevabım 'hayır ' :)
Bu eseri gerçekten okumalı mısınız? Evet. Çünkü hayatınıza farklı bir perspektiften bakacağınıza eminim. Hayattaki amacınız, sevinçleriniz, düşüşleriniz , başarısızlıklarınız... Aslında hepsine ihtiyacımız var . Bir hedefe giden yoldan geçiyorsak eğer bunları deneyimlememiz lazım :)
Kitabı okurken bazı şeyler bildiğim fakat uygulamadığım ya da göz ardı ettiğim şeylerdi. Kitapta olağanüstü bilgiler yok asla bunu iddia etmiyorum. Lakin biz -insanoğlu- bazı şeyleri yapmak ya da farkına varmak için dürtülmeye ihtiyacımız var. Bu dürtülmelerde hep aynı şeyler oluyor farkındaysanız. Peki neden hep aynı şeyler önümüze çıktığı halde biz uygulamaya geçmiyoruz ? Sürekli uyarılıyoruz ama bu durumdan kurtulmaya çalışmıyoruz. Bir amacımız var - amacı olmayan kişiler de var- . Amacımız için neden bir süre sonra çaba göstermeyi bırakıyoruz? Kafamda deli sorular :)
Daha fazla uzatmak istemiyorum. Ama bu kadar bahsettiğime göre kitabı okumanızı öneririm :) Hayatınıza bir şeyler katacağına eminim. Şimdiden okumak isteyenlere iyi okumalar :)