Puan vermedi·724 syf.····Okunma: 12 Mart 2022 17:15 Oğuz Atay, insan ve insanı anlamaya yönelik gelen bütün sorulara cevap niteliğinde bir kitap yazmış. Okuduğum her cümleyi bitirdiğim her satırı her sayfayı geride bırakırken; "seni düşünmek, seni anlamak ve seni hissetmek istiyorum" dedim. Doğru zamanda okumak diye bir cümle var, son günlerde herkesin dilinde dolanıp duruyor. Doğru zaman var mı gerçekten? Tam tersini düşünsek. İhtiyacımız olan bir kitaba birbirimizi daha iyi anlamak adına kelimelerin uğraş verdiği bir kitaba geç kalınmamalı diye düşündüm. İnsanın, yine en çok ihtiyaç duyduğu kimse insandır. Yalnızlığı başlatan da odur bitiren de. Birbirimize bu kadar uzak yabancı hisler içerisinde olduğumuz zamanlarda bir kitap bizi uyandırmaya yetebilir belki de diye düşündüm. Tutunamayanları anlatmak zor ancak hissetmek gerekiyor. Tutunamayan bir selim ardında bıraktığı tutunmaya çalıştıkça geriye doğru düşen bir Turgut. İnsanın ruhu hasta doğmaz ama o ruh hastalanabilir. Selim için tüm dünya işbirliği halindeydi onu üzmek ona değersiz, hiçbir işe yaramadığını hissettirmek, hiçe saymak, ona kendisini suçlu hissettirmek için adeta yarış halindeydiler. Onlar dediği "onlar" kişilerini kendi kafasının içinde suçlarken bile hemen kendini suçlamaya başlar onları savunmaya başlardı( insanın ruhunun hassas olmasının yanında onu o ruhsal duruma sürüklemek de var tabii) . Selim neden böyleydi peki? Neydi ona hayata karşı bu hale getiren. Selim'i, düşüncelerini, içinde bulunduğu duygudurumunu ve ruhsal durumu basite indirgeyip birkaç cümleyle anlatmak mümkün mü? Belki de tüm mesele anlaşılmaktı. Oturup onu sakince gerçekten kendinden bir şeyler vererek dinlemekti ama Oğuz Atay'ın da dediği gibi aslında kimse kimseyi dinlemiyor, dinliyormuş gibi yapıyor. Sadece Selim'i değil selim ruhlu insanları da belirli bir kalıp düşüncesi üzerinden yargılıyor fikir yürütüyoruz. Kendimizce bir değer biçiyor o şekilde davranmaya koyuluyoruz. Selim'i; anlaşılmamak, dinlenilmemek, sevgisizlik, değersizlik, ilgisizlik, umutsuzluk, ve bizim ona biçtiğimiz düşünce, duygu ve davranışlar bitirdi.
İnsanı ve insanın başına gelen olayları en güzel şekilde tahlil eden bir yazar: "Oğuz Atay".