BEYAZ ZAMBAKLAR ÜLKESİNDE / GRİGORİ PETROV
Kitapta Finlandiya'nın kuruluşunu bataklıklar ülkesi olan bir ülkenin Beyaz zambaklar ülkesine dönüşümünü anlatıyor. Sadece bu konu bile ilgi çekiciyken Mustafa Kemal Atatürk'ün şiddetle önermesi ve okulların müfredatına konulmasını, özellikle istemesi beni daha da ilgisi altına aldı.
Kitabı okuyup bitirdikten sonra idealist bir ruha bürünüyor ve daha önce neden okumadığınızı sorguluyorsunuz. Finlandiya'nın eğitim olarak ne kadar ileride olduğunu bilmeyeniniz yoktur peki yıllarca baskı altında kalmış ve herhangi bir gücü olmayan bir ülke şu an ki konumuna nasıl geldi dersiniz? Bir avuç insanın inanıp çabalamasıyla ve halkında desteği ile kazanılmış bir zaferdir bu.
Ve kitap da altını çizdiğim ilk cümle ise Finlandiya'nın kurduğu "Bizi bitirmek istiyorsanız okullarımızı elimizden alın" cümlesi olmuştur.
-Anlatımıyla harika olan bu kitaba neden bu kadar geç kaldığıma bende üzüldüm...
-Milyonlarca insan fizik olarak da, akıl olarak da, ruh olarak da çürüyor ve hiç kimse bu pis kokuyu duymuyor. Herkes alışmış, kabullenmiş... Bunun böyle olması gerektiğini düşünüyor.
-Hayatta en sıkıcı düzensizliğin önemli nedenlerinden biri herkesin hayatta 'düzene girmek' istemesi, hiç kimsenin hayatı 'düzene sokmak' istememesidir.
Beyaz Zambaklar ÜlkesindeGrigory Petrov