Tekrar Merhaba :)
2021 9. kitabı
Uzun süredir ara verdiğim kitap incelemelerine kaldığım yerden devam etme kararı aldım. Çünkü bu bana iyi gelecek, yaralarımı saracak :) Hadi başlayalım :) Öncelikle Sputnik Sevgilim yazarın okuduğum ilk kitabı değil. Öncesinde ilk kitabı olan -sanırım- Rüzgarın Şarkısını Dinle kitabını okumuş ve ilginç bulmuştum. Bu yüzden de geçtiğimiz yaz başka bir kitabını daha okumak istedim. Biraz bakınınca bu kitabının beğenildiğini gördüm ve hemen aldım. Öncelikle nedir bu Sputnik diyecek olursanız, aslında kelimemiz çok da yabancı değil taa 1957 de SSCB’nin yörüngeye oturttuğu ilk yapay uydu. Biraz daha derine inersek Rusça’da “yol arkadaşlığı, yoldaşlık” anlamlarına gelir. Kitabın içindeki o derin yalnızlığı hissettiğimde isim oldukça manidar gelmişti. Evet büyük bir yalnızlık, en büyük hissim bu olmuştu. Kitabın üç kahramanı ve bir tane de aşk üçgeni var. Ve bu üç kişi de büyük bir yalnızlığın ortasında yaşarken yolları kesişiyor. K. Bir öğretmen. Sumire okulu yarıda bırakmış ve yazar olmak isteyen genç bir kız. Yazdıklarını ve tüm hayatını K. İle paylaşıyor, bize özenilecek bir arkadaşlık örneği gösteriyorlar. Lakin K. Sumire’ye aşık. Kitabın devamında Sumire Myu ile tanışıyor. Myu Sumire’den yaşça büyük, güzel ve başarılı bir iş kadını. Ve Sumire de Myu’ya aşık. Maalesef burası beni biraz rahatsız etmedi desem yalan olur. Kimin kime ne hissettiği değil tabii rahatsız eden ama bu durumda bu aşkla ilgili yazılanları yeterince anlayabildiğimi düşünmüyorum, bu noktada kitabın dışında kaldım biraz. Diğer taraftan olaylar, anlatılışları aslında yazarın diğer kitabında okuyup beni etkileyen şeylerdi ama maalesef burda beni çok tatmin edemedi. Myu’nun kaybolması, bir türlü bulunamaması, gerçekten kayıp mı oldu, hayal ya da rüya mıydı, yoksa paralel evrende olan bi şey miydi asla kafamda oturtamadım. Kim bilir belki de yazarın istediği buydu zaten. Ama bu kafa karışıklığı bence insanın hoşuna giden bir karışıklık olmamış. Yine de bambaşka bir kültürden -Japon edebiyatı pek okuduğum bir alan değil- bir şeyler okumak oldukça keyifliydi, kafamda başka pencereler açtı.
Sputnik SevgilimHaruki Murakami · Doğan Kitap · 20167,1bin okunma