Puan vermedi·275 syf.··Beğendi
···Okunma: 04 Mart 2022 00:00 Oldukça uzun zamandır okuma listemde olan ancak erteleye erteleye bugüne dek okumadığım ve buna pişman olduğum bir başyapıt. Oscar Wilde'in yayımlanmış tek romanı. Kendisi yerine tuvaldeki portresinin yaşlanmasını dileyen ve beraberinde gerçekleşen olaylarla yoldan çıkıp yozlaşan, haz ve güzellik tutkunu yakışıklı bir adamı, Dorian Gray'in hayatını konu alıyor. İnsanoğlunun kibrine, arzularına oldukça cesur bir dille ışık tutan ve anlatımındaki bu çekingen olmaktan uzak tavrıyla yayımlandığı dönemde, asıl okur kitlesini oluşturan Londra'nın o şatafat içerisinde yaşayan asilzadelerinden de yeteri kadar ilgi alamamak bir yana tepki dahi görmüş bir eser. Ama takdir edersiniz ki insanlar tepki gösterdikleri şeylere çekilen bir varlık. Dolayısıyla başlarda tepki alsa dahi zamanla Victoria dönemi insanlarının edebiyata ve içinde yaşadıkları dünyaya bakışını; onları algılayış ve anlama biçimlerini değiştiren mutlaka herkesin okumasını nacizane tavsiye ettiğim bir felsefi roman. Oscar Wilde'ın da dediği gibi: "Herkes Dorian Gray'de kendi günahını görecek."