Kitabı beğenmekle birlikte pek çok yerde sıkıntılı olduğunu düşünüyorum. Öncelikle referansların çoğu bir kişiden verilince kitap zaten biraz kısır kalmış, ‘doğrusu bu, eğer böyle düşünmüyorsan sen de yanlışsın’ alt metni - ki bazen açık açık söyleniyor- bilimin değişebilirliğine - konu insanken hele- ters bir tutum ki kitap bir bilim dalı üzerine yazılmış. Dörtüyüz yaşına gelmiş bir insan da hala hayattaki başarısızlığının suçlusu olarak çocukluk travmalarını gösteriyorsa ( bunu söylediğine göre farkında ve tedavi alabilir.) kusura bakmayın da o kişi biraz mal yani. Kitap bir kısır döngü, Freud her şeyde çocuğu suçlarken, burada da her şeyin suçlusu aile. Affetmek bölümünde mesela, kimse bir önceki jenerasyonu affedemediği için sakat bir gelecek geliyor her seferinde. Eğer anne-baba ona kendi anne-babası kötü davrandığı için çocuğa kötü davranıyorsa o halde anne-babalarım travmalarını halledelim önce. Bırakın her şeye çocuk karar versin’ önermesi de bana göre prensenler ve paşalar yetiştiriyor. Herkes zaten en kıymetli, her şeyin en iyisini hak ediyor.
( hitler, stalin ve çavuşesku baba sevgisi görmediği ya da çocukken dayak yedikleri için değil pisikopat birer manyak oldukları için milyonları öldürdüler. Bir de demez mi ağlayabilseler ya da duygularını bilinçli bir şekilde yaşasalar yaşanan hiçbir şey yaşanmayacaktı. Laf. )
Sonuna kadar katıldığım şeyler de var; sevginin kanla geçmediğine, ailenin asla kutsal olmadığına, break-up with your mom-dad’in süper bir şey olduğuna, toplum ne der diye çocuklarımızı kalıplara soktuğumuzu, herhangi bir yanlışta ilk vazgeçenin ailen olduğuna felan sonuna kadar katılıyorum.
Her ebeveynlik başlı başına öznel bir yolculuk. Ne yaparsak yapalım travma bırakıyoruz geriye ( taciz ya da tecavüz üzerinden oluşanlardan bahsetmiyorum. Elbette bunlar insanın kolay kolay atamayacağı yükler) mesela benim bir arkadaşım cinsel hayatında şiddeti sevmesinin sebebini zamanında ailesinin ona şiddet uygulamamasına bağlıyor. Çocuğu dövsen de dövmesen de travma anam.
İyi İnsan Yoktur, diyerek nokta koyuyorum.