Elveda Gülsarı
2022 6. kitabı
Okunma: 26 Mart 2022 14:23
Elvada Gülsarı, sana veda etmek ne zor, bozkırın kendine hayran bırakan rahvan atı, kendi olmaya can attığı bir dönemde alıkonulan, hevesi kırık, gönlü buruk, gurbette yorulan güzel.. sana veda etmek zor.. Elveda Gülsarı kesinlikle bir başyapıt. Hayranlıkla okudum. Yazarın insan psikolojisi kadar hayvan psikolojisini de ustaca anlayıp yansıttığını görüyoruz. Aytmatov'un kendi ustalığı ile birkaç saatlik yolculuktan, hatıralar eli ile geçip giden ömre tanıklık ediyoruz. Sondan başlagıca, ayrılıktan kavuşmaya güzel bir yolculuğa çıkarıyor kitap bizi. Kendi halinde bir doğallıkla ama bir o kadar da güçlü betimleme ve benzetmelerle duyguları harekete geçiriyor. Kah bozkırın steplerine dalıp Gülsarı ile birlikte koşturmak istiyorsunuz kah onun en güzel zamanında yurdundan ayrılmasına mani olmak, ayağına takılan bukağıyı parçalayıp, içten bir sarılma ile onun acısını dindirmek istiyorsunuz. Tanabay'la bir kuzulayan koyunları hayatta tutmak için çırpınmak geliyor insanın içinden. Dönemin siyasi, ekonomik, sosyal konjonktürüne de ayna tutuyor eser. Kör göze parmak sokmadan, taraf tutmadan, yargılamadan ince eleştirileri de okuma fırsatı buluyoruz. Diyeceğim hem Rus edebiyatının o güçlü lezzeti, biraz Çehov tadında, hem de Türk kültürünün sıcaklığı, meselelerin içtenliği ile Elveda Gülsarı benim enlerim rafında.
Elveda GülsarıCengiz Aytmatov · Ketebe Yayınları · 202121,2bin okunma