2022 25. kitabı
İnanılmaz bir bilim kurguydu. Dört yüz sayfaya bu kadar olay, açıklama, felsefe sığdırılmış olması çok etkileyici. Kitap, bir gizem perdesi ile başlıyor. Dünyanın dört bir yanında tekrarlanan deneylerde, her seferinde farklı sonuçlar çıkıyor. Fizikçiler boşluğa düşüyor, "fizik yok" diyerek intihar ediyorlar. Yazar; bilimin, çoğu zaman mutlak gerçeklermiş gibi kabul ettiğimiz fizik kurallarının, aslında yalnızca gözlemden ibaret olduğunu bize hatırlatıyor. Çiftçi örneğini veriyor: bir çiftlikte her sabah aynı saatte yem verilen horozlar bu gözleme dayanarak teori oluşturuyorlar, ancak bir gün o saatte yem oluşacağına, çiftçi horozları öldürüyor. İkinci kısımda Trisolaris gezegeni ve üç cisim problemi ile tanışıyoruz. Üç güneşli bu gezegende hayat ve medeniyet, güneşlerin hareketlerinden dolayı iklimin tamamen tahmin edilemez olduğu, Kaos Çağlarını ve Dengeli Çağları yaşayarak varlığını sürdürmeye çalışıyor. Kitap ilerledikçe, Trisolaris canlıları ile Dünya arasındaki bağ açığa çıkıyor. Dünyanın, şimdiye kadar yaşadıklarından çok daha büyük ölçekte bir olayın içine girmiş olduğunu görüyoruz. Kitapta -en azından benim için- ufuk açıcı fikirler ve planlar var, pek çok bilimsel konu anlaşılır şekilde açıklanmış - ama protonların boyutlarının değiştirilerek yapay zekaya dönüştürülmesi kısmında ipin ucunu kaçırdım açıkçası - , buna ek olarak yazar duygusal/psikolojik kısımları da çok etkileyici şekilde yazmayı başarmış. Son kısımlarda tempo biraz düşmüş olsa da, serinin devamını okumak için sabırsızlanıyorum. Not: Çin Kültür Devrimi'ni bu kitap vasıtasıyla öğrenmiş oldum. Yazar kitaba öyle bir giriş yapıyor ve tarihi olaylar o kadar akıl almaz ki kurgunun parçası sanmıştım. Spoiler Yalnızca, Trisolarislilerin kişilik/zihniyet olarak insanlara çok benzer olması ve dünyada onları desteklemeye hazır bu kadar fanatik insan olması noktalarına anlam vermekte zorlandığımı söyleyebilirim.
Üç Cisim ProblemiCixin Liu · İthaki Yayınları · 20202,440 okunma