insanlığın varoluşunu, bilime olan inancını ve evrendeki yerini sorgulayan dev bir ayna. Çin edebiyatından doğup tüm dünyayı sarsan bu eser, bilimin soğuk formüllerini insanın içsel karanlığıyla çarpıştırıyor Roman, Çin’in Kültür Devrimi’nin kaotik atmosferinde başlıyor. Bilim insanı Ye Wenjie, yaşadığı kişisel ve ideolojik yıkımların ardından, insanlığa olan inancını yitiriyor. Bu umutsuzluk onu evrene bir mesaj göndermeye itiyor — ve o mesaj, sadece insanlık tarafından değil, Trisolaris adlı başka bir gezegenin sakinleri tarafından da duyuluyor.Bu noktadan sonra roman, iki uygarlığın kaderini birbirine düğümleyen, bilimsel olduğu kadar felsefi de bir anlatıya dönüşüyor.Cixin Liu, fiziksel bir problemi — “üç cisim problemi”ni — yalnızca bir bilimsel denklem olarak değil, düzensizliğin ve kaosun sembolü olarak ele alıyor. Üç gövdenin birbirine çekimiyle tanımlanan bu karmaşık sistem, aslında insanlığın kendi içindeki çatışmalarının bir yansıması.
Roman boyunca şu soru yankılanıyor:
> “Bir uygarlık, başka bir uygarlığı fark ettiğinde, bu fark ediş yok oluşun başlangıcı olabilir mi?”
Liu, bu soruyu hem bilimsel hem ahlaki bir çerçevede ele alıyor. Trisolaris uygarlığı, kendi gezegeninin istikrarsızlığından kurtulmak için Dünya’ya göz dikerken; bazı insanlar bu istilayı kurtuluş, bazılarıysa kıyamet olarak görüyor.Ye Wenjie, romanın kalbi. Babasının devrim sırasında öldürülmesine tanık olan, insanlığın vahşetine şahit olmuş bir bilim insanı. Onun gözünde Dünya, artık kurtarılmaya değmez bir yer. Trisolaris’le iletişim kurduğunda yaptığı şey, bir yardım çağrısı değil — bir teslimiyettir.
Ye’nin trajedisi, romanın en sarsıcı felsefi damarını oluşturur:
> “İnsan, kendi yarattığı kötülüğün içinde boğulurken, kurtuluşu dışarıda mı aramalı?”Roman, bilimsel detaylarla örülü.