Dünyanın Geçmişi Üçlemesi 1

İthaki Yayınları
Orijinal Adı:
Çince: 三体 [Sān tǐ]

2017 328. kitabı
Çinli bir bilimkurgu yazarından (Cixin Liu), şaşırtıcı derecede iyi bir bilimkurgu serisinin ilk kitabı. Kurgusunun bilimsel temeli nefis, biliminin kurgusal zemini leziz. Pek beğenilesi, afiyetle yenesi. Tek oturuşta bitirişlik bir kitap oldu. Olaylar Çin'de geçince, karakterler de Çinli olunca, azıcık yabancılık çekilmesi, kimin erkek kimin kadın olduğunun karıştırılması doğal oluyor haliyle. Azıcık isim hafızanızın olması işin üstesinden gelmenize kafi. Bundan sonrası azıcık spoiler içerebilir: Radyo teleskoplarından sorumlu bir biliminsanının uzaya gönderdiği mesajın, dört ışık yılı uzaklıktaki Alfa Yıldız Takımı'na ait bir gezegenden yanıt bulması ve akabinde gelişen olaylar. İnsanlıktan beklentisi kalmayan bir bilim kadınının öncülük ettiği bu mesaj trafiği, halihazırda uygarlıklarının yıkımın eşiğinde olduğu bu dünya dışı zeki canlıların ağzını sulandırmış ve istila için hazırlıklara başlamışlardır. Konu böyle olunca içinde bol aksiyonun olması da kaçınılmaz oluyor. Bir tarafta Trissolarislilere (uzaylılarımıza verilen isim bu) bel bağlayan, hatta onları kutsayanlar, diğer tarafta insan neslinin devamı için uzaylı istilası başlamadan gerekli teknolojiyi tesis etmek, geliştirmek isteyen, insanlığı, dolayısıyla dünyayı korumayı arzulayanlar.. Daha neler neler.. İçinde bilim desen var, kurgu zaten var, aşk var, meşk var, entrika var, aksiyon var, gerilim var; var oğlu var. Bu kadar çeşitliliğin olması, kitabı sıradanlaştırmaktan ziyade güçlendirmiş. Konu bilindik olsa da, kitap, konuyu işleme tarzı, metodu ve felsefi bakış açısı ile orijinal olmayı başarabilmiş.
2024 26. kitabı
Geçtiğimiz haftalarda prömiyerini Netflix'te yapan Üç Cisim Problemi, kısa sürede en çok dikkat çeken bilimkurgu dizisi olmayı başardı. VR gözlükleri, nanomateryal teknolojisi, kuantum fiziği, proton çekirdeğinden geliştirilen casus sophon'lar derken konu bir hayli derinleşti ve nitelikli izleyicileri içine çekmeyi başardı. Bense, her zamanki gibi ilk romanı okuyup diziyi öyle bitirdim. Bilim ve felsefenin iç içe geçtiği bu kitap, muazzam bir üçlemenin ilk romanı olma özelliğini taşıyor. Bilimkurgu yazarı Cixin Liu, gerçekten çok donanımlı bir roman hazırlamış. Fizik kuramları, bilimsel bakış açıları, nanoteknoloji, VR oyun teknolojisi derken konu oldukça derinleşiyor. Eğer okurken bu kavramlarla ilgili pek bir bilginiz yoksa, okumakta zorlanabilirsiniz onu belietmeliyim! Ama ben ve benim gibi zorluk çekmeyen ve araştırmayı seven okurların böyle bir zorluktan muaf olduğunu düşünüyorum. Cixin Liu kendi distopyasında harika bir kurgu oluştururken; bir yandan da okuyucusuna dünyayı, yaşamı, insanlığı, sosyolojiyi sorgulatmayı unutmuyor. Üslubu ve yazı dili, diğer bilimkurgu eserleriyle karşılaştırdığımda biraz daha yoğun ve ağdalı; lakin bu durum romanın sürükleyiciliğini asla etkilemiyor. Romanı okuduğunuzda, bölümler olarak Cixin Liu'nun kurgusu size karışık gelebilir; ancak romanın üstüne diziyi izlediğinizde tamamen oturuyor. Roman, "Dünya dışında uzayın başka bir yerinde bir yaşam belirtisi var mı?" gibi uzun yıllardır devam eden sosyolojik bir klişeyi heyecanlı kılmayı da başarıyor. Çok sevdiğim bir roman oldu. Romanımız, ilk sahnesinde 1960'larda açılıyor. O dönemde Çin'de Kızıl Birlik çok revaçta ve isyancı olarak nitelediği bilimadamlarına işkence edp onları öldürüyorlar. Ana kahramanlarımızdan Ye Wenjie de babasını bu şekilde kaybediyor. Bu durum kızı çok
İLGİNÇ KİTABA İLGİNÇ İNCELEME
·416 syf.·
2024 26. kitabı
Hakikaten enteresan olmasaydı (hem bu inceleme hem de kitap) bunları yazmayıp sıradaki kitabıma geçecektim. Fakat burada çok ilginç bir durum var; 1-Kitap, redaksiyon ve son okuması yapılmış olmasına rağmen, özellikle başlarında, anlamsız cümlelerle dolup taşıyor. 2-Çin'li yazarımız, kahramanların isimlerinin evrenselliğini pek dikkate almamış. Neredeyse herkes; Dong Mong, Şu Pu, Ye, Wung Mung ve türevi isim kalıplarından oluşmuş. Ben olsam okurun gözüne gözüne sokmazdım bu durumu. 3-İyi kitap dediğin, güzel giriş, güzel gelişme, güzel sonuç şeklinde formüle oturuyorsa, burada ilk defa, berbat bir giriş, olağanüstü güzellikte gelişme, berbat bitiş gibi bir formül var. İki arada bir derede kalakalıyorsun. Şunu da belirtmem gerekir ki, kurgunun gelişme aşaması gerçekten eşsiz güzellikte, bunu nasıl yapmış...gerçekten yetenek isteyen bir iş. 4-Evren hakkında (Spoiler vermekten kaçındığım için sadece bu kadarını söyleyeyim) açtığı fikir yürütme, gerçekten canınızı sıkabilecek derecede akla yatkın...ki bu fikrin tatsız olduğunu önden belirteyim. 5-Bu yazar ağzıyla kuş değil, kartal yakalasa başka kitabını okumam. Ama bu kitabını okumamış olsaydım gerçekten çok üzülürdüm. Nasıl Metallica bir daha One tadında bir eser üretememişse (bunu çok tartışabiliriz ama durum biraz öyle) bu yazardan da anca buna yakın iş çıkar...ötesi çıkmaz. 6-Bilim Kurgu severlere, provakatif alanda bu tadda eserler çok çıkmaz...kaçırmayın derecesinde tavsiye ederim. Ama Bilim Kurgu sevmeyenleri, yukarıdaki sebeplerden dolayı üzer. 7-(Kendime Not) İthaki'nin Çinli yazarlarından uzak dur...veya Tercümesini referanslarına güvenmediğin kişilerin yaptığı Çin çevirilerini alma.
Üç Cisim ProblemiCixin Liu · İthaki Yayınları · 20202,424 okunma
Bilimsel ve felsefi tartışmaların eşsiz bir karışımı
·412 syf.·
2021 11. kitabı
George R. R. Martin bu kitabı “Bilimsel ve felsefi tartışmaların eşsiz bir karışımı” olarak nitelendirmiş. Bir çocuk hayal edin. Çocukluğu Çin’in Kültür Devrim’inde geçmiş, ülkenin ilk uydusunun fırlatıldığı gün yıldızlı gökyüzüne bakarken özlem duymuş ve ilk okuduğu kitap olan Jules Verne’in Dünyanın Merkezine Yolculuk’u ile bilim kurguyla tanışmış... İşte çocukluğunda bunlardan etkilenen biri, bir bilim kurgu serisi yazarsa ne mi olur? Ortaya Dünyanın Geçmişi (Remembrance of Earth's Past) serisi çıkar. Bu seri son zamanlarda İngilizceden başka bir dilde yazılan en iyi bilim kurgu serisi olarak görülüyor. Öncelikle ‘hard sci-fi’, yani gerçek bilimsel verilere dayanarak yazılmış olduğunu belirtmekte fayda var. Bu başta biraz gözünüzü korkutabilir ama içiniz rahat olsun. Zira yazar bilimsel gerçekleri okuyucuya açıklamayı es geçmemiş (bazı kısımların anlaşılması zor olsa da en azından mantığını oturtabiliyorsunuz). Üstelik bunlar olay örgüsü ile güzelce harmanlanmış bir şekilde ilerliyor. Yine de okuma keyfinizi arttırmak isterseniz seriye başlamadan önce fizik teorileri (sicim teorisi, kuantum dolanıklığı, görelilik) ve yakın Çin tarihine (Kültür Devrimi) bir göz atabilirsiniz. Gelelim konusuna. Bir grup bilim insanı fizik kurallarının değişken olup olmadığını araştırmaya başlıyor ve bir süre sonra bazıları arkalarında garip notlar bırakarak intihar ediyor. Bu sadece başlangıcı. Kitabın ve serinin geri kalanında olaylar dallanıp budaklanıyor ve hayal bile edemeyeceğiniz bir noktaya ulaşıyor. Her kitap farklı bir karakterin gözünden anlatılıyor fakat karakterlerden ziyade topluma (genel olarak insanlığa) odaklanılmış. Zaten yazar da insanların bir bütün olarak ele alınması gerektiğine inanıyor. Hem bu kitapta hem de serinin diğer kitaplarında insanlığa dair çok
Bilim-Kurgu
Üç Cisim ProblemiCixin Liu · İthaki Yayınları · 20202,424 okunma
Cevap vermeyin! Cevap vermeyin!! Cevap vermeyin!!!
2024 4. kitabı
Okunma: 11 Mart 2024 08:51
Muhtemelen dizisinin hazırlanmaya başlamasıyla birlikte bir pazarlama tekniği olarak popüler gündeme düşen "Üç Cisim Problemi" adlı kitap haliyle benim de dikkatimi çekti. Bir bilim-kurgu meraklısı olduğumu gizleyecek değilim. Duyduklarım acaba abartı mı yoksa gerçekten kayda değer bir şeyler içeriyor olabilir mi? *-*-* İncelememin devamında keyif kaçıran (spoiler) bilgiler verebilirim. Hassas olanları peşinen uyarayım... *-*-* "Bizler böceğiz! Evrende gelişmiş uygarlıklar karşısında bir böcek!.. Peki.. Gerçek böceklerle binlerce yıldır mücadele halindeyiz. Yok edebildik mi? Hayır!" ...Yani?... Üç Cisim Problemi serisinin ilk kitabının ardında sanırım aklımda yukarıda yazdığım satırlar kaldı.. Romanın temelinde yatan olay örgüsü, galaksimizdeki başka bir ırkın ortak keşfidir; yani, onlar bizi keşfederken biz de onları keşfediyoruz. Temalarından biri de, modern fiziğin temel ilkelerinin altüst edilmesi ya da en azından görünürde altüst edilmesidir. Çok kısa özet geçeyim. Çinliler bir şekilde uzaylı bir ırkla mesajlaşıyor. Uzaylı ırk, 3 güneşin çevresinde kararsız bir şekilde dolanan bir gezegende yaşamaktadır. Bu nedenle medeniyetleri sürekli felaketle sonuçlanmakta, sonrasında yeniden doğmaktadır. Onlara kıyasla Dünya çok stabil bir sistem içinde olduğundan Dünya'ya gelip, gezegeni işgale karar verirler. Ancak gelmeleri 400 yıl kadar süreceği için bu süre boyunca Dünya'nın teknolojik gelişmesini durdurmak istemektedirler. Dünya'da bu uzaylı ırkının gelip insanlığın sonunu getirmesini heyecanla bekleyen fanatik gruplar da oluşmuştur. vs.vs.vs... Doğrusunu söylemek gerekirse ana olay örgüsünden ziyade Çin'in kültürel devrimi ile ilgili kısımları daha çok beğendim. Ayrıca sanal dünyada geçen oyunu da (kesinlikle tuhaf bir şekilde çekiciydi) etkileyici felsefik açıklamalar
Felsefe ve Düşünce
2022 24. kitabı
Okunma: 28 Ekim 2022 00:00
Bu incelemede okuma zevkini etkileyecek spoilerler olabilir. Son zamanlarda okuduğum en iyi kitaplardan biriydi. Anlattıkları o kadar akla yatkındıki okuduktan bir süre sonra bile olası dünya dışı yaşamla karşılaşmamız böyle olur dedim. Bahsetmeden olmaz: bence kitabı anlamak için en azından belli bir seviyede fizik bilmek gerekiyor ki bu arada kitap ciddi anlamda bilim kurgunun hakkını veriyor ve bunu ciddi bir fizik bilgisi ile yapıyor. Kitapta olan hiç bir şeyi biraz da benim görece giriş düzeyindeki fizik bilgimden olsa gerek imkansız olarak nitelendiremedim. Sanki bir bilim kurgu değilde bir gelecek senaryosu okuyor gibiydim. Kitap oldukça karamsar bir atmosferde başlıyor ki okuması oldukça zordu. O değerli beyinlerin kendisi bir şey olamamış ve sürüyü takip edip kendi düşünme yetisinden mahkum insanlar tarafından acımasızca sırf düşünceleri yüzünden ki bunlar sadece düşünce de değil, tüm Dünyada kabul gören teoriler, hain ilan edilmesi içimi sızlattı. Belki iyi bir fikir sonucunda ortaya çıksa da bilimin ve aklın eşlik etmediği bir devrimin sonucunda Çin kaç değerli bilim insanı bu şekilde kaybetti acaba? Babasının ölümüne bu şekilde şahit olan Ye Wenjie de bu şekilde hem kendi insanlığını hem de insanlığa olan umudunu kaybeder. Ve kendini bir anlamda sürgün edilmiş olarak bulur. Sürgünde okuduğu ve insanlığın sonun gelmesine sebep olacak olan kitap onda gelecekte yapacağı hatanın şekillenmesine sebep olur. Bu fikir insanlığın kendi kendini düzeltemeyeceği düzelmesi için dünya dışından gelen bir gücün gerekliliğidir. "Nasıl ki buz ve su birbirinden ayrı düşünülemezse insanlar da dünyadan ayrılamaz" fakat aslında bakıldığında hepimiz aynı yapı taşlarından oluştuğumuz düşünülürse biz de evrenin kensidinden ayrılamayız bu durumda dünya dışı bir
Edebiyat & Roman
Üç Cisim ProblemiCixin Liu · İthaki Yayınları · 20202,424 okunma
bilimin ışığında insanlar vs uzaylılar komplo teorisi
·416 syf.·
2025 14. kitabı
vizelerden ötürü anca bitirdiğim fiziğin büyük problemlerinden olan konusuyla bayıldığım bir eser oldu. verilen bilgiler ve kurgu kusursuza yakın işlenmiş ve aşırı sürükleyici bir roman. bir fizik öğrencisi olarak epey bağ kurduğum ve keyifle okuduğum bilim kurgu oldu. konusundan bahsedeyim, üç cisim problemini alıp orada zekâ sahibi varlıkların olduğu varsayılarak yazılmış bir roman. dizisini de yaptılar, devam ediyor, dizi elbette kitaptan bir tık farklı fakat o da güzel. başlangıcı çin komünist devrimi ile yapılmakta. bilim insanlarının katledilmesi peşin peşin olurken boyun eğen bilim insanları bilimi reddederek hayatlarını korumaya çalışıyorlar. akabinde öldürülen profesörlerden birinin kızı doğrultusunda olaylar karışıyor. daha fazla bahsedip spoiler vermeyeyim. bilim kurguya ilginiz varsa epey beğeneceğiniz bir roman şahsen.
İnsanlığın kozmostaki yalnızlığı
2025 133. kitabı
Okunma: 10 Ekim 2025 15:54
insanlığın varoluşunu, bilime olan inancını ve evrendeki yerini sorgulayan dev bir ayna. Çin edebiyatından doğup tüm dünyayı sarsan bu eser, bilimin soğuk formüllerini insanın içsel karanlığıyla çarpıştırıyor Roman, Çin’in Kültür Devrimi’nin kaotik atmosferinde başlıyor. Bilim insanı Ye Wenjie, yaşadığı kişisel ve ideolojik yıkımların ardından, insanlığa olan inancını yitiriyor. Bu umutsuzluk onu evrene bir mesaj göndermeye itiyor — ve o mesaj, sadece insanlık tarafından değil, Trisolaris adlı başka bir gezegenin sakinleri tarafından da duyuluyor.Bu noktadan sonra roman, iki uygarlığın kaderini birbirine düğümleyen, bilimsel olduğu kadar felsefi de bir anlatıya dönüşüyor.Cixin Liu, fiziksel bir problemi — “üç cisim problemi”ni — yalnızca bir bilimsel denklem olarak değil, düzensizliğin ve kaosun sembolü olarak ele alıyor. Üç gövdenin birbirine çekimiyle tanımlanan bu karmaşık sistem, aslında insanlığın kendi içindeki çatışmalarının bir yansıması. Roman boyunca şu soru yankılanıyor: > “Bir uygarlık, başka bir uygarlığı fark ettiğinde, bu fark ediş yok oluşun başlangıcı olabilir mi?” Liu, bu soruyu hem bilimsel hem ahlaki bir çerçevede ele alıyor. Trisolaris uygarlığı, kendi gezegeninin istikrarsızlığından kurtulmak için Dünya’ya göz dikerken; bazı insanlar bu istilayı kurtuluş, bazılarıysa kıyamet olarak görüyor.Ye Wenjie, romanın kalbi. Babasının devrim sırasında öldürülmesine tanık olan, insanlığın vahşetine şahit olmuş bir bilim insanı. Onun gözünde Dünya, artık kurtarılmaya değmez bir yer. Trisolaris’le iletişim kurduğunda yaptığı şey, bir yardım çağrısı değil — bir teslimiyettir. Ye’nin trajedisi, romanın en sarsıcı felsefi damarını oluşturur: > “İnsan, kendi yarattığı kötülüğün içinde boğulurken, kurtuluşu dışarıda mı aramalı?”Roman, bilimsel detaylarla örülü.
2019 131. kitabı
Okunma: 08 Ekim 2019 19:22
Gizli bir askeri proje, dünyadışı varlıklarla iletişime geçmek için uzaya bir sinyal gönderir. Bu sinyali yakalayan, yıkımın eşiğindeki bir uygarlık ise Dünya’yı kendi için istemektedir. Cixin Liu bilim kurgu yazarlarının en iyilerinden biri... Kitap 1967 yılında Çin’de Kızıl Birlik’in isyancı olarak gördüğü biliminsanlarının sindirilmesi ve öldürülmesi ile başlıyor. Babasının işkence ile öldürülmesine şahit olan Ye Wenjie, her hareketi izlenirken ve rejim için bir tehdit oluşturduğu düşünülürken bile kendini bilime adayan bir kadın. Wang ise nanoteknoloji alanında çalışmaları olan bir biliminsanı. Kaderlerinin kesiştiği yer sanal gerçeklik oyunu Üç Cisim.... İki günde okur bitiririm tarzı bir kitap değil bu. Fizik kuramlarını yeniden sorguladığınız, bilim dünyasında gezintiye çıktığınız, din ve bilimin sınırlarını zorlayabileceğiniz bir kitap. Ben üçleme olduğunu bilmeden okumaya başladım ve ikinci kitap şu an basılmıyor ama ilgilenenler için bazı ikinci el satan yerlerde varmış. Üçüncü kitap olan “Death’s End” 2010’da çıkmış ama @ithakiyayinlari bu yıl içinde basımı planlıyormuş. Bence bu seri okunmayı fazlasıyla hakediyor. Şahane bir bilim kurgu okudum.
2021 4. kitabı
Okunma: 13 Ocak 2021 16:52
Cixin Liu'nun Üç Cisim Problemi'ni uzun zamandır merak ediyordum, ayrıca filminin çekiliyor olması da merakımı iyice cezbediyordu. Sonunda okuyabildim ve sonda yazacağımı baştan söylemek gerekirse, harika bir kitaptı, birkaç ufak pürüz (mesela sophon) haricinde çok beğendim. Kitapta bir bilim kurguda olması beklenen birçok özellik aslında mevcut. Hatta bu konuda biraz "hard sci-fi" bile sayılabilir zira anlatılan konuların neredeyse hepsi hakkında bilgi sahibi olmama rağmen okurken olaylardan koptuğum yerler oldu. Daha önce duymadığım şeyler için ara verip araştırma yapmak durumunda kaldım ama toplamda bana çok şey kattı. Kitapta yer alan bazı konular şunlar, belki hiç duymayanlar öncesinde ufak bir araştırma yapmak isterler (okumaya faydası olur düşüncesindeyim): * Üç-Cisim Problemi * Parçacık hızlandırıcı ve çarpıştırıcıları * Sicim teorisi (Superstrings) ve 11 boyut * Kuantum dolaşıklığı Kitap saf bilim kurgu haricinde arka planda ciddi sosyolojik ögeler de barındırıyor. Olaylara karşı insanların deneyimlerinin onları nasıl farklı kararlar almak durumunda bıraktığını net şekilde görebiliyoruz. Ayrıca tek bir amaç için birleşen insanların zamanla neden ve nasıl ayrıştıklarını görmemizi de sağlıyor. Hatta bence bu sosyolojik alt metin, bilim kurgu kısmından çok daha önemli. Bu arada kitabın konusunu bilmeden okumaya başladım, bir yerden sonra arka tarafa bakınca olayların nereye doğru gittiğini fark ettim. Spoiler sayılabilecek bir arka yazısı var o yüzden bakmamanızı tavsiye ederim. Kitap bittikten sonra Liu'nun çeviri kitaplar için yazdığı bir son söz var, o da en az kitap kadar lezizdi. O kısmı da okumanızı şiddetle tavsiye ederim. O son sözün, bir puzzle'ın son parçasını yerine yerleştirme gibi bir etkisi olmuştu bende. :) Kitaba notum da 8.5/10. Son olarak,

Cixin LiuYazar · 7 kitap
1963’te Çin’in Şansi kentinde doğan yazar, Çin edebiyatının en büyük bilimkurgu yazarı olarak gösterilmektedir. Bir üçlemenin ilk kitabı olan "Üç Cisim Problemi" (The Three-Body Problem)'yle 2015’te Hugo ödülünü almış ve bunu başaran ilk Çinli yazar olmuştur. Çin’in Hugo’su olarak bilinen Galaxy Ödülü’nü de dokuz kez kazanmıştır. Ölümün Sonu (Death's End) adlı üçlemenin son kitabıyla da 2017 Hugo ödülü finalisti olmuş ayrıca 2017 Locus Ödülü'nü kazanmıştır. Üçlemenin diğer kitapları Kara Orman (The Dark Forest ) ve Ölümün Sonu (Death's End) İthaki Yayınları etiketiyle yayımlanacaktır. Üç Cisim Problemi 2016 yılında tiyatroya uyarlanmıştır. Film uyarlamasının halihazırda çekim aşamasındadır.