·639 syf.····Okunma: 28 Mart 2022 08:31 Yaşar Kemal'in 32 yılda yazdığı muhteşem destan İnce Memed serisi biterken yine yakın bir dosttan ayrılmış hissi bırakan bir okuma oldu.
İnce Memed, zayıf narin bir ince çocuk aslında ama içinde başkaldırı kurdu ile doğmuş bir mecbur adam.. Ve bu başkaldırı ile büyümüş, efsaneleşmiş eşsiz bir karakter. Nerde zulüm, adaletsizlik, umutsuzluk varsa karşısında İnce Memed..İnce Memedler.. İnsan okurken yöntem olarak değil ama başkaldırı cesareti ile günümüzde de İnce Memedlere ihtiyaç duymuyor değil..
Hem bitsin hem de hiç bitmesin istediğimiz kitaplardan.. Bol doğa betimlemeleriyle çiçek kokularını dahi duyduğumuz, Türkçe'nin kullanılmayan binbir çeşit kelimeleri, deyimleri ve toplum aynası niteliğindeki insan ilişkilerini gördüğümüz karakterleriyle harika bir Yaşar Kemal klasiği. Toprağını ve insanını bu kadar benimsemiş, her kitabında samimiyetle resmetmiş böyle büyük bir yazara sahip olduğumuz için çok şanslıyız bence.
Fazla yoruma gerek olmayan, okurken her duyguyu yaşatan, unutamayacağınız karakterleri olan bu muazzam klasiği herkesin okumasını tavsiye ederim.