Değişmeyen Sistem
2022 5. kitabı
Okunma: 01 Nisan 2022 11:40
Öncelikle; kitap nedendir hiç bilmiyorum bana çok yavaş ilerleyen bir okuma deneyimi yaşattı. Bunun dışında aslında oldukça tanıdık bir hikayenin sadece karakterlerin değiştiği bir kurgu. Bu hikayeye sanırım her gün tanıklık ediyoruz. Ülkeler ve devletler farketmeksizin sistemin aynı şekilde yürüdüğünü açık eden bir yapıt olduğunu anlıyoruz. Sistem sizin özgürlüğünüzü elde ettiğinizi sanmanızı sağlıyor ve kendini sözde yönetici (kurtarıcı- lider) olarak tanımlayan varlıkların kölesi olmanız için çalıştığınızı gizlemek için ise bir düşman yaratıyor. Özgürlüğünüzün tehdit altında olduğunu söyleyerek daha çok çalışmalı daha çok lidere inanmalı ve asla sorgulamamanız gerektiği aşılanıyor. Sözde liderler, liderlik ettiği topluluğun cehaletinden besleniyor ve "Siz bilmezsiniz , sizler unutkansınız ve inanın sizin için en doğru olan şeyi ben bilirim , sizin özgürlüğünüzün devamı için ben fedakarlıklarda bulunuyorum (sizlere yasak olan yumuşak yataklarda yatıp dilediğim kadar beslenerek günümü gün ediyorum) ama bunlar ne kadar ağır işler ve zor fedakarlıklardır siz anlayamazsınız..." sözleriyle ve yeri geldiğinde şiddete başvurarak manipüle ediyorlar. Sizler ise ; Asıl düşmanın kim olduğunu anlamadan , köle olduğunuzu bilmeden , sözde özgür bir yaşam sürdüğünüzü sanarak, sözde özgürlüğünüzü koruyan yöneticilerin ekmeğine yağ sürerek sefil bir hayat yaşıyorsunuz.
Düşünce
Hayvan ÇiftliğiGeorge Orwell · Akçağ Yayınları · 2021296,4bin okunma