Sisler İçinde Bir Varoluş Öyküsü
2022 30. kitabı
Okunma: 30 Mart 2022 21:21
Sartre, Kierkegaard, Nietzsche, Platon, Descartes... Varoluşçuluk felsefesi üzerine kurgulanmış trajik bir olay örgüsü okudum. Sevdim, sürüklendim, daldım, çıktım, düşündüm... Sorgulamamızı isteyen sevgili yazara uydum ve sorguladım. Acaba ben de bir romanın kahramanı olabilir miyim? Varlığımı nasıl ispat edebilirim? Düşünmek var olmamı ispata yeter mi? Aşk benliği anlamlı kılar mı? ... Unamuno yazarlığından önce bir felsefeci. O, felsefenin pratikte kullanılır olmasından, somutlaşmasından yana bir düşünür. Bu nedenle de fikirlerini edebi kurgularla somutlaştırarak sunuyor. Çok da güzel yapıyor. Kitabın ön sözünü başkahramanın en yakın arkadaşı Victor yazıyor. Yani yazar ön sözü kahramanlardan birinin ağzıyla yazıyor. Bir bölümde başkahraman ve yazar karşılıklı konuşuyorlar. Yazarımız kitabın içinde bizzat yer alıyor. Ve son söz sadık köpek Orpheus'un ağzıyla yazılıyor... Özetle oldukça farklı bir kurgu sizi bekliyor. Unamuno'nun hayatın sislerine ışık tuttuğu kitabı "Sis" karışıklığın içinde bir varoluş portresi çiziyor.
SisMiguel de Unamuno · Can Yayınları · 20246bin okunma