Denemeler Üzerine Bir Deneme
2021 3. kitabı
Francis Bacon; İngiliz filozof, devlet adamı, hukukçu ve yazar. Babasının statüsünden faydalanarak iyi bir eğitim almış olan Bacon felsefesini deneyciliğe dayandırmıştır ve onu büyük üne kavuşturan eseri 'Denemeler'dir. Denemeler isimli eserinde Bacon birçok konuda kendi hayat tecrübelerini ve gözlemlerini aktarmıştır. Konu başlıkları şeklinde yazılmış olan bu eser de Bacon kavramlara yeni anlamlar yüklemiş ve onları aktarmaya çalışmıştır. 56 konu da fikirlerini bizimle paylaştığı bu eserde bana göre en dikkat çekici konu başlıkları şöyledir: 1- Ölüm Üzerine 2- Hakikat Üzerine 3- İntikam Üzerine 4- Talihsizlikler Üzerine 5- Kıskançlık Üzerine 6- Soyluluk Üzerine 7- Öfke Üzerine 8- Boş Gurur Üzerine 9- Gençlik ve Yaşlılık Üzerine 10- Dostluk Üzerine Hayatın içinde hep olmuş ve hep olacak bu kavramları incelerken Bacon daha realistik bir gözle bu kavramları işlemiştir. Olayların ve durumların duygusal taraflarından sıyrılarak mantıksal açıdan ele almıştır. Okuyana hayat tecrübelerini ve düşüncelerini net bir biçimde aktarmıştır. Dili ağır olmayan bu eserin okuması kolay ve anlaşılırdır. Harcadığınız vaktin büyük bir çoğunluğuna değen bir eserdir. Büyük bir çoğunluğuna diyorum çünkü yukarı da nasıl ki bana göre en iyi 10 konu başlığını sıraladım bunların yanında bugünün şartlarında işimize yaramayacak veya o konu hakkında ki tecrübelerini artık kullanamayacağımız konu başlıkları da bulunmaktadır. Bunlardan birkaçına örnek verecek olursak; partiler üzerine (günümüz partileriyle karıştırmayınız), imparatorluğun sınırlarını genişletmek üzerine, bahçeler üzerine (saray bahçelerinden bahsediyor), yapılar üzerine (saraylardan bahsediyor) bu gibi konu başlıklarından pek fayda elde edemedim ama yazıldığı dönem düşünüldüğü zaman bu konu başlıkları önemini koruyor. Spoiler İçerir Kavramlara farklı anlamlar yüklemiştir derken; ölüm konusunda yazdığı deneme de ölümün yok olmaktan ziyade bir kefaret olduğuna ya da gerekli bir olay olduğuna dikkat çeker. Ölümün korkutuculuğundan sıyrılıp ona karşı nasıl zafer kazanabileceğimizi gösterir oysa ki zafer kazanılmayacak en bilindik savaştır ama Bacon der ki; "... gerçekten de doğaya böylesine borçluyken, ölüm korkusu desteksiz ve saçmadır." (Sayfa 7) ve bir sonraki sayfa da intikamın ölüme karşı zafr kazandığını anlatmıştır. Ölüm konusunun dışında hakikat konusunu anlatırken yalanı; bir eğilip bükülme, saflığı bozma olarak ele alır yine bunun yanında gururu anlatırken onu eleştirenleri ince bir sözle eleştirmiştir veya güzelliği ele alırken onu erdemden yola çıkarak eleştirir ve kavrama yeni bir boyut katar. Bacon kitapta yaptığı alıntılarla (Cicero, Machiavelli, Plutarchus, Aristoteles vb) kitabın anlatımını hem güçlendirmiştir hem de geçmişten gelen bilgi ve tecrübeleri aktarmayı başarmıştır. Kitabı okuduktan sonra bir başucu kitabı olmaması işten bile değildir. Hayatın her alanında sizin yanınızda sizden daha tecrübeli ve size sadece doğruları söyleyen, anlatan bir büyüğünüzün, bir hayatın ve birçok hayattan sentezlenmiş hayatların yanınızda olduğunu hissedeceksiniz. Bu bakımdan her ne kadar 'Denemeler' denildiğinde Montaigne akla gelse de Bacon'un Denemeler'i de onun kadar iyi ve bilgi doludur. Kitabı tavsiye etmekle birlikte okunmasını şiddetle öneririm. Kitaba puanım 10 üzerinden 9 bu bir puanı kırmamın sebebi ise daha birçok konu da bizimle tecrübelerini paylaşabilirdi ve bazı konuları daha geniş ölçüde anlatabileceğini düşünüyorum. İyi okumalar. Denemeler
DenemelerFrancis Bacon · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20191,676 okunma
1.607 Gösterim