1720'lerden 2020'lere...
2022 2. kitabı
Mehmet Çelebi Fransa'ya vardığında elini kolunu sallayarak giremez. Önce HES kodu ibraz etmesi gerekir. Maske mesafe hijyen kurallarına dikkat edilir ve çelebiyi bir adada karantinaya alırlar :) Kendi kaleminden alıntılarsak çok da farklı olmadığını göreceksiniz: "... Bunların vilayetlerindr büyük hastalık çıktıkda, başka vilayetlerden gelen kimesnelerce nice günler karışmayup temas etmeksizin konuşup sohbet ederler. Bizim vardığımız esnada Allah'ın emriyle Marsilya'da büyük hastalık zuhur edüp, mazallah seksen bin nüfus telef olmuş; belki daha ziyade olmak ihtimali ola. Purovane (Province) eyaletinde dahi hastalık zuhur etmiş. Tulon ( Toulon) şehri ise ol eyaletten olmağla kendülerine bulaşmaktan ziyade korkuları olduğundan gelen kimselere otuz kırk gün ve bazılarına daha ziyade geçmedikçe yanaşmazlar. Ol sebepten bunlar dahi kalyona çıkmayup ayni özür dilediler. ..." "... Bu milletin hastalıktan korkulan çok olmağla ol mahal bir boş yer olup, gelüp gideni olmadığı için kırentene (karantina) etmeğe münasip görmüşler. Biz de gafletle gelmiş bulunduk. Geri dönmek müşkil olmağla bin türlü fikir ve mülahazadan sonra sabretmekten gayri iyi bir tedbir bulamadık. Hele her ne hal ise, kırk gün tamam oluncaya kadar ol sıkıntılı yerde kalındı..." Fark edersiniz ki çelebi karantina süresince bir hayli sıkılmış olmalı ki, başlangıçta tereddüt ettiklerini yazmış ve "sıkıntılı yer" olarak nitelemiş. Bu pasajları 2019'dan önce okusaydım pek bir şey ifade etmeyecekti. 10 gün ufacık odada izole kalmak, bizi çelebi ile ortak bir paydaya sokmuş meğer. Kim bilir belki bir gün kur düşer de, ben de Fransız operalarını seyredip , hayretle saraylarını gezerim.
Paris'te Bir Osmanlı SefiriYirmisekiz Mehmet Çelebi · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20231,018 okunma