Toplumu Okumak
2022 4. kitabı
Görece orta sınıf bir aileye mensup iyi bir hayat yaşayan bir birey olmama rağmen çevremde gördüğüm sefalet ve yoksulluk daima ilgimi çekmiş ve üzerine düşündüğüm bir konu olmuştur. Bu bağlamda Jack London'un "Uçurum İnsanları" adlı eserini okuduğumda adeta çarpıldım. Öncelikle yazar, muhteşem bir dile ve anlatım gücüne sahip. Buna ek olarak mizahî bir dile de sahip olması sizi bu acınası hayatları okurken gülümsetiyor. Kitap, 1900'lerin başında Londra'nın Doğu Yakası'na sosyal bir çalışma amacıyla kılık değiştirerek giren bir öğrencinin gözlemlerine dayanmakta. Karakterimizin gözlem gücü inanılmaz derecede yüksek. Ayrıca dönemin şartlarını anlamak için eseri okumak muhteşem bir katkı sunuyor. Anlatıcı ile birlikte sanki o sokaklarda siz de geziyor ve anlatılanlara şahit oluyorsunuz. Sanayi Devrimi ve kapitalizmin insanı soktuğu vaziyetler içinizi sızlatma konusunda başarılı. Ben daha önce herhangi bir romandan bu kadar etkilendiğimi ve bana hitap eden kitap okuduğuma nadir rastladım. Hayatımın henüz başlarında olmama rağmen top 3'üm arasında daima yer alacak. Bunlara ek olarak paralel bir okuma olarak yaşanan acınası hayatların günümüz Türkiye'sindeki manzaradan çok uzak olmadığını sezebilirsiniz. Özellikle eserin son bölümü olan "Yönetim" başlığı altında bizzat yaşadığınız ülkeyle birebir özellikler gösteren tespitler okumak mümkün. Sonuç olarak, kendi adıma yüksek derecede etkilendiğim bu eseri yazan Jack London'a ve çevirisini bu derece başarılı yapan Yiğit Yavuz'a ve İletişim Yayınları'na şükranlarımı iletiyorum.
Roman
Uçurum İnsanlarıJack London · İletişim Yayınları · 20254,561 okunma