2022 22. kitabı
Okunma: 08 Nisan 2022 17:03
Yazardan okuduğum ikinci kitap Şaka.İlki Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği idi.İkisinde de benzer özellikler buldum.Çekoslovakya'nın siyasi yapısının ve bunun insan davranışları üzerinde etkileri gözle görülür şekilde ortaya çıkmış.Okuyacagım diğer kitaplarında neler bekliyor beni merak ediyorum. Şaka,yazarın 35 yaşında yani 1965 senesinde bitirdiği ilk romanı.Siyasal bir eleştiri diye adlandırılan kitapta Milan Kundera o dönemde yaşadıklarını bu kitaba aktarmış bir nevi.Çünkü yazarın hayatına etki eden ve belkı de eserlerinin oluşumunu sağlayan alt yapı,doğmuş olduğu ülke Çekoslavakya,nın dönüşümünden kaynaklanmaktadır.İkinci Dünya Savaşı öncesi nazi ve hitler tehdidine karşı oluşan kominist rejime üye olan Kundera,1950 yılında partiden düşüncelerinden dolayı ihraç edilir.Yazarın yaşam felsefesi ile Parti'nin yaptıkları birbiriyle çelişmektedir.1968 Prag Baharından sonra ülkede rahat bir ortam kalmadığı için Avrupa ülkesine gitmiştir.Bir süre sonra vatandaşlığı alınır 40 sene sonra ise geri verilir.Ama Kundera bir daha ülkesine hiç gitmemiştir. Şaka kitabı tıbkı yazarın yaşadıkları gibi şaka nerdeyse.Karakterimiz Ludvik(yazarın babasının adı da Ludvik'tir) kız arkadaşına yazdıgı bir kart tarafından ciddiye alınır.Partiden ve okuldan ihraç edilir.En yakın arkadaşları bile yaptığının suç olduğunu düşünür böylece Ludvik başına gelen olayların intikamını tüm yaşamına yansıtır.Kadınlarla olan ilişkilerinde özellikle Helena ile olan birlikteliğinde tamamıyla öc almaya odaklı davranır.Şaka pek çok yönden sınıflandırılacak bir kitap aslında.Siyasi,psikoloji,varolma,cinsellik gibi konuları sıralayabiliriz mesela.Yazardan okumalarıma devam edeceğim.Tavsiye kitaplarını yorumlarda yazarsanız sevinirim.Kitapla ve sevgiyle kalınız.
ŞakaMilan Kundera · Can Yayınları · 2018531 okunma