·168 syf.····Okunma: 10 Nisan 2022 12:11 Kitabin ismi merak uyandırıcı: Engeregin Gözü. Okurken neden bu ismi verdiğinin yazi içine sindirmis Livaneli. Ama Kitabın sonunda bulunan söyleşi bölümünde de açıkça belirtmiş. Yazar, Kitabın ismi ile ilgili açıklama yaparken, "Romana Osmanlı ve haremi cagristirmayan, onu bu tip basmakalip romanlardan ayıran zor bir isim koydum: Engeregin Gözündeki Kamaşma." şeklinde belirtmiş. Sonradan isim degistirilmis ve "Engeregin Gözü" halini almış. Livaneli, Engeregin Gözü kitabını tarihsel bir roman olarak görmediğini ve " Bütün çağlar ve mekanlar için geçerli -buna gelecek de dahil- bir iktidar/birey ilişkisini anlatmak istedim" şeklinde açıklıyor.
Kitabın baş karakteri Habeşistanli bir harem ağasıdır. Onun gözünden Osmanlı hanedanına bakış açısı, haremde yaşanan olaylar (harem olayları derken, bilindik dizilerdeki olaylar silsilesi gelmesin gözünüze, burada harem daha mekansal bir yer olarak arka planda kalıyor.) ve iktidar savaşları anlatılmış. Keyifli okumalar dilerim.