Fabl üstünden mesajlar veren Hayvan Çiftliği zamanını aşan bir eser. Akıcı dili sayesinde herkesin okuyup faydalanabileceği bir kitap olduğunu düşünüyorum.
Kitap, sahipleri tarafından önemsenmeyen, beslenmeyen hayvanların yönetimi ele geçirmesi sürecini konu alıyor. Hayvanlar insanların yönetimine nazaran başlangıçta çok güzel bir düzen kuruyorlar. Eşitliği temel alan 7 madde duvara yazıyorlar. Oldukça zeki olan domuzlar tarafından yönetilmeye başlanıyorlar. Tek iktidar olma hırsına düşen iki domuz lider birbirini çekemiyor. Duvarda yazılı olan kurallara uymadan bencil bir yönetim sürülmeye başlanıyor. Çiftlikteki hayvanlar okuma yazma bilmedikleri için olup biteni farkedemez hale getiriliyor. Sınıflar arasında büyük bir fark oluşuyor. Kimse düşüncelerini özgürce söyleyemiyor, haksız yönetime karşı çıkamıyor. Kitapta geçen bu cümle gibi "Kimsenin düşüncelerini söylemeye cesaret edemediği bir devir gelmişti." Birşeyler keyfine bırakıldığında giderek tepkisizleşmeye başlanıyor ve geri alınamayacak hale geliyor.
Kısacası Hayvan Çiftliği sadece dönemini değil bütün insanlığı eleştiren bir kitap. Güç zehirlenmesini fazlasıyla görüyoruz ve geçmişten günümüze pekte bir şey değişmediğini anlıyoruz. Farkettiğim şu ki sessiz kaldığımızda köleleştirilmiş bir hayatı yani seçtiğimiz değil önümüze sunulan yaşamak zorunda kalırız.