2022 32. kitabı
Okunma: 14 Nisan 2022 00:00
Merhaba Sevgili Okurlar, Virginia Woolf “Kadınlar neden kurmaca metin yazamaz?” sorusuna kapsamlı bir cevap arar. 6 bölümden oluşan eser kadın yazarların eserlerini yazma sürecini ve bu süreçte karşılaştığı zorluklardan bahsediyor. Jane Austen’den George Elliot’a, Brontë kardeşlerden Shakespeare’nin kurmaca kız kardeşine kadar imgeleme yoluyla kendisini ifade ediyor. Ayrıca “Kadınlar ve Yazın” üzerine düşüncelerini aktardığı Cambridge Üniversitesi’nde kadın öğrencilere yaptığı konuşmasını içeren, “Bir kadın kurgu edebiyatı yazacaksa paraya ve kendine ait bir odaya sahip olmalıdır,” sözüyle de düşünebilme ve yazabilme özgürlüğüne değiniyor. Yazıldığı dönem göz önüne alındığında Woolf’un fikirleri insanı şaşırtıyor. Feminizm harekatının başlangıcı olduğu söylensede ben sadece feminizmi nitelendirdiğini düşünmüyorum. Bence kitabın asıl yazılış amacı asırlardır kadının topluma biçtiği roller nedeniyle neden erkeklerden geri planda kalmak zorunda olduğunu bilhassa kurmaca metin üretmede yetersiz oluşunun nedenlerini açıklıyor. Özetle her ne kadar feminist bir kitap gibi algılansa da herkes tarafından okunması gereken,birilerine muhtaç olduğunuz sürece gerçek anlamda özgür olmanızın mümkün olmadığını anlatan, herkesin kendinden bir şey bulabilecaği güzel bir kitap. “…kendi cinsini düşünmek yazan herkes için ölümcüldür... Sadece ve sadece bir erkek ya da bir kadın olmak ölümcüldür, kişi kadınsı erkek veya erkeksi kadın olmalıdır...Ve ölümcül derken mecazi konuşmuyorum; o bilinçli taraflılıkla yazılan her şey ölüme mahkumdur.” “İrkilmeyin.Yüzünüz kızarmasın. Aramızda kalsın, böyle şeyler olur bazen, kabul edelim. Bazen kadınlar kadınlardan hoşlanır.” “…16. yüzyılda büyük bir yeteneğe doğuştan sahip olan bir kadın mutlaka ya delirirdi, ya kendini vururdu ya da köyün dışındaki bir kulübede hayatının sonuna dek tek başına yaşar, yarı cadı ve yarı büyücü olarak görülür, kendisinden hem korkulur hem de onunla alay edilirdi. Ne de olsa oldukça yetenekli bir kızın yeteneğini şiir sanatı için kullanmaya kalkmasının, başkalarının onu tamamen engellemesine ve köstek olmasına yol açacağı gibi, aynı zamanda kendi karşıt güdüleri yüzünden işkence çekip ikilemde kalmasına da yol açacağına, sonuç olarak da o kızın beden ve akıl sağlığını mutlaka yitireceğine emin olmak için psikoloji alanında çok yetkin olmaya gerek yoktur.” “Kadınlar yüzyıllardır, karşısındaki adamın yansımasını iki misli büyük gösteren, büyülü ve hoş bir ayna vazifesi görmüştür. (…) Kadın gerçeği söylemeye başlarsa, aynadaki adam küçülür; hayata uygunluğu azalır. Kahvaltıda, akşam yemeğinde kendini olduğundan en az iki misli büyük görmezse, hüküm vermeyi, yerlileri uygarlaştırmayı, kanun yapmayı, kitap yazmayı, şölenlerde şık kıyafetler içinde nutuk çekmeyi nasıl sürdürebilir?” Kendine Ait Bir Oda Virginia Woolf
Kendine Ait Bir OdaVirginia Woolf · Kırmızı Kedi Yayınevi · 202448,2bin okunma