Puan vermedi·160 syf.····Okunma: 18 Nisan 2022 00:02 Kadının kurgulanmış yaşamı ile gerçek yaşamı arasındaki uçurumu gözler önüne seren İngiliz yazar Virginia Woolf aynı zamanda feminizmin ne demek olduğunu doğru bir biçimde anlamak isteyenlere rehber olmuştur.
Gerçek yaşamda özgür olmayan değer görmeyen kadının, pek çok sanat eserine şiire ve romana konu olarak değer görmesindeki tutarsızlığa ışık tutan yazar 1600’lü yıllardan 1900’lü yıllara kadar pek çok yazarı okuyup inceleyerek kitabında bu araştırmalara
yer vermiştir.
Geçmişten günümüze kadar kadının gerçek yaşamda kendine ait bir gelirinin olmaması, erkekler ile eşit şartlara sahip olamaması, görülüp duyulmaması, namus algısının baskısı, kendini kendi gözleriyle değil toplumun ve eril dünyanın gözleriyle görmesi, eğitim hakkının elinden alınması ve bu eşitsizlik sonucu sanatta, bilimde, felsefede, edebiyatta, şiirde, müzikte resimde erkekler gibi yer alamayan kadın cinsiyetinin, eril beyinler ve ataerkil düşünce tarafından ezilip aşağılanmasını irdeleyen, şimdiye dek okumadığım için yine bir geç kalmışlık olarak iç çektiğim güzel bir kitap! Ayrıca o dönemde bunları düşünen ve kaleme alan Virginia Woolf’a da hayran kalmamak elde değil. Zamanının ötesinde, farkında, düşünen bir zihne sahip zeki, harika bir kadın!