···Okunma: 19 Nisan 2022 02:42 İyi Geceler!
Tevfik Fikret adına yapılmış şimdilik en güzel, en kapsamlı (en azından okuduklarım arasında) kitaptır. Bu ayın ilk haftasında eklemiştim sitemize de. Baştan sona kalite kokan bir eserdir. Yarısı Osmanlıca yarısı günümüz Türkçesi şeklindedir. Muazzam bir kaynak ve yazara dair ne varsa adeta burada. Sadece bu eseri değil diğer eserlerinin de toplamını içerdiği için değerlidir. İlk defa okuduğum Salkımsöğüt Yayınlarına da bu vesileyle teşekkür ederim.
Genel hatlarıyla bu değerli eser ve özelliklerini anlatalım:
-Hüzün ve kötümserlik en çok göze çarpan konulardır. Mutsuz bir anlatım vardır. Tabi gerek dönem gerek içindeki hisler onda bu şekilde yankılanmış diyebiliriz. Kendisine ve yazılarına endişe hakimdir desek yanlış olmaz.
-Sosyal ve toplumsal sıkıntılara, aksaklıklara, eksikliklere şeklinde çoğaltabileceğimiz konulara sıkça değinilmiştir.
-Rübab-ı Şikeste özelinde konuştuğumuzda ise toplam 153 şiir bulunmaktadır. Tabi bu kitabın oldukça sonra yayımlanmış, farklı içerikleri de içinde barındıran -bana göre mükemmel- bir kitap olduğunu düşününce ve yarısının da Osmanlıca olduğunu düşününce, genelde 600 ama totalde okunabilir 300 (289) sayfa olduğunu söyleyebiliriz. Bu da çabuk okunmasının en temel sebebi olsa gerek.
Bir diğer ilginç kısım ise edebi hayatının ikiye ayrılması ve bunu gözlemleme şansımız olmasıdır. Doğa tasvirlerinin de bulunduğu şiirlerini düşündüğümüzde onun evvela Sanat İçin Sanat şeklinde kaleme aldığı şiirler bulunduğu gibi; şiirini toplumun hizmetine verdiği 1900 (tam tarih 1901 ama ne fark eder) sonrası şiirlerinin de Toplum İçin Sanat anlayışla yazıldığını görürüz. Özellikle meşhur ‘Sis’ şiiri ise bu kitapta yok. Spoiler olsun.
1901 ise neden tam tarih olarak değerlendirilebilir dersek bilgimizi tazeleyelim. Servetifünun Dönemi 1885 ile 1901 arasını kapsar. Bundan sonrası ise 1901-1915 arasını kapsar. İlk dönemi şiir anlayışı kısaca aşk ve doğa iken sonraki dönem Hürriyet ve Vatan’ın başrol olduğu toplumsal konuları ve sorunları işlediği şiirlerle öne çıkmıştır. Hürriyet Şairimiz ise Namık Kemal’dir. Birbiriyle karışmasın. Gördüğünüz gibi arada da Edebiyat sınavlarına çalıştırıyorum hepimizi.
Evet kullandığım cümleler de %90 devrik cümlelerden oluşuyor. Kurallı ve sıralı cümle kurabilsem Edebiyat Öğretmeni olurdum zati.
Konuyu çok da dağıtmadan, naçizane sizleri gülümsetmek istedim. Hepimize iyi okumalar dilerim..