Puan vermedi·556 syf.····Okunma: 20 Nisan 2022 14:48 John Steinbeck, yaşamış olduğu bölge itibariyle işçi yaşamının zorluklarına çok da uzak olmayan Amerikalı bir yazar. Belki de böyle bir konuyu yalın bir anlatımla beraber müthiş bir derinlik yakalayarak okuyucuya verebilmesi, gençlik yıllarında işçi yaşamının karanlık yüzünü görebilmesinden, zorlu işçi yaşamını ilk elden yaşamış olmasındandır. Daha önce “Gazap Üzümleri” ne dair okumuş olduğum bir incelemede, incelemeci bu durumu şu şekilde özetlemişti: “Steinbeck’ i okumak, sıradanlığın içindeki derinliği keşfetmek gibi bir şey.” Steinbeck’ in bendeki tanımı da artık tam olarak bu diyebilirim.
1939 yılında yayınlanmış olan eser, Oklahoma’ dan Kaliforniya’ ya göç eden bir ailenin umutla çıktıkları yolculuğu üzerinden, 1930’ lu yıllarda tüm dünya ile birlikte daha çok Amerika’yı da etkisi altına almış olan ‘Ekonomik Buhran’ ın, insanlar üzerinde oluşturduğu ekonomik yıkımın yanısıra toplumsal ve ruhsal yıkıntıları da konu edinmekte.
‘Ekonomik Buhran’ sonucu sanayileşmeyle beraber topraklarından itilen işsizler ve evsizler ordusunun açlık, sefalet, yaşamla olan mücadelesi; ve ardından gelen çarpıcı bir son…
Şiddetle tavsiye edeceğim kitaplar arasına girmiş olan “Gazap Üzümleri” ni okuyacaklara şimdiden keyifli okumalar dilerim..